1 Skulptör Annika Rehn

Aktuellt

December 2011

Så var det fjärde året som professionell skulptör till ända. Jag vill tacka alla som kommit till mina utställningar och ser fram emot ett nytt spännande konstår.

.jpg

Under ungefär en timme pågick "Klases" och mitt samtal i vackra Pumphuset. Det var en trevlig stämning. Foto: Ann Idstein

.jpg

Demonstration av "Relationsbarometern". Vänd huvudena efter humör och relationens status. Foto: Ann Idstein

.jpg

Armarna utbredda, en populär gest hos "Klases" clowner. Foto: Ann Idstein.

Konstdiskussionen på Pumphuset är över. Och det var faktiskt mer roligt än nervöst. Jag och Klas-Göran "Klase" Klaesson diskuterade arbetsdisciplin, inspiration, lust, teknik, manlig och kvinnlig konst och en massa andra saker. Som avslutning bjöd vi publiken på en varsin levande skulptur. Klase gjorde en av sina clowner, jag en av mina dansande kvinnor. Det kändes väldigt bra att sätta ord på vad jag håller på med. Det är lätt att man bara jobbar på utan att riktigt tänka efter. Tack alla ni som kom!

November 2011

Oj, vad tiden rusar iväg. Jag har till och med glömt att skriva på hemsidan. Hur som helst, det händer spännande saker. Jag har blivit inbjuden att prata skulptur, skapande och mer därtill inför publik med skulptören Klas-Göran "Klase" Klaesson Pumphuset i Borstahusen, Landskrona. Evenemanget äger rum den 6 december. Kom gärna och lyssna!

Oktober 2011

.jpg

Om man skulle missa vad det är för årstid kan man titta på bänken vid förrådet.

Hösten är här - och vilka underbara dagar det varit med sol och sommartemperaturer! Nu gäller det att ladda batterierna inför vintern som jag inte är lika förtjust i. Har tagit paus från skapandet några dagar och jobbat med min bokföring. Inte lika kreativt som konsten, men skönt att komma ikapp.

September 2011

25 september. Utställningen är över. Vad fort det gick! Och vad roligt det var! Jag ska verkligen försöka komma tillbaka till Stockholm, gärna till denna fina lokal. Tack alla som kom!

.jpg

Om jag blir trött av allt pratande? Faktiskt bara i fötterna.

.jpg

En timme senare är det nästan fullt.

.jpg

Konsten är på plats, besökarna kan komma.

23 september. Utställningen är igång. Över hundra besökare hittade till galleriet under vernissagekvällen. Ingrid Fredricsson och jag bjöd på vin, snittar och berättade om vår konst. Många gäster blev sittande länge med ett glas i handen i soffan bakom stora utställningsrummet. Kul! Tack för alla trevliga samtal och all uppskattning.

Bara några veckor kvar till Stockholm. I mitt huvud har jag format utställningen, nu återstår det praktiska. En del skulpturer väntar på att packas inför transporten, andra har just torkat och ska snart brännas. Ett orosmoment: Får allt plats i bilen? Ibland tänker jag att jag skulle börja måla istället - tänk att kunna ha hela utställningen under armen...

Augusti 2011

Det drar ihop sig till utställning, så nu är det fullt ös i ateljén igen. Tillsammans med målaren Ingrid Fredriksson, som driver Hammarlunda konststall, ställer jag ut i Stockholm. Galleriet heter Rica Sweden och ligger på Linnégatan 41 på Östermalm. Utställningen pågår den 23-25 september, vernissage på fredag 17-21, öppet lördag och söndag 10-17. Både jag och Ingrid kommer att vara på plats alla dagar. Välkomna!

Juli 2011

.jpg

Salvador Dalí tänkte stort.

Semester. Tog en välbehövlig paus från skapandet ett tag, men passade på att se lite konst. Var bland annat i Spanien med familjen och besökte Dalímuseet i Figueres. Märklig man med märkliga, fantasifulla idéer. Kul var det, och inspirerande, det tyckte till och med barnen. Den som har vägarna förbi bör titta in.

Juni 2011

.jpg.jpg

"Grek" och fiskare.

På sista tiden har jag fått lite udda porträttbeställningar. Ett porträtt beställdes av ett företag - medarbetarna ville ha en byst av sin chef i form av en klassisk grek. Jag har sett mängder av grekiska byster i mina dagar, men inför denna uppgift var jag tvungen att studera sådana i detalj. Efter mina studier kan jag avslöja att de antika konstnärerna lade väldigt mycket tid på hår.

Ett annat roligt porträtt var på två bröder med intresse för fiske. Jag fick använda min kreativitet när de skulle placeras i en fiskemiljö. Hur sjutton ser egentligen en gädda ut?

Maj 2011

Skönt att få arbeta fritt igen. I samband med en utställning är det massor av praktiska saker man måste ta itu med. Efteråt, när sålda skulpturer är levererade, osålda hemfraktade, postament ihopsamlade, utställningslokalen städad och man själv har pustat ut lite, då är det underbart att få arbeta fritt. I dagarna har jag tillåtit mig att bara ta en lerklump och låta den formas till det den vill. Härligt att känna flow igen!

April 2011

.jpg

I galleriet för fjärde året i rad.

26 april. Så var påskutställningen över. När man träffar så många intresserade människor på så kort tid känns det alltid lite tomt att plocka ihop. Tack ska ni ha alla, både kollegerna i Backåkragruppen och alla ni som kom till utställningen. Ni anar inte hur viktigt det är för mig som i vanliga fall arbetar ensam hela dagarna att få respons på det jag gör. Nu tar jag med mig den härliga känslan till min atelje´ och fortsätter arbetet. Ser redan fram emot nästa år. Men först är det kanske bäst att pusta ut lite.

19 april. Det drar ihop sig till påskutställning. Precis som förra året ställer jag ut på två ställen: Hammarlunda konststall nära Flyinge och galleriet på Backåkra vandrarhem, Österlen, där jag själv kommer att vara på plats. Utställningarna pågår från långfredag den 22 april till annandag påsk den 25 april, klockan 10-18 varje dag. Jakobs kafe´ serverar mat och fika. Varmt välkomna!

.jpg

Ingrid Fredriksson (i vanliga fall målar hon mer med pensel än roller) och Sten Hallberg fixar ett postament till mina skulpturer.

19 april. Ikväll var jag hos Ingrid Fredriksson och Sten Hallberg i Hammarlunda konststall. Det mesta av förberedelserna hade Ingrid och de andra konstnärerna redan ordnat. Nu kom även mina saker på plats. Roligt att vara tillbaka igen! Jag önskar att jag hade kunnat vara här också under utställningen, men det går tyvärr inte.

.jpg

Håll utkik efter Backåkragruppens gulröda vimnplar längs vägen - de leder dig rätt. Vid skruvdragaren: Jens Rassmus.

.jpg

Komposition av utställning. Therese Carnemalm och jag jobbar för fullt i galleriet.

17 april. Idag träffades delar av Backåkragruppen för att förbereda årets påskutställning. Jens Rassmus och min man Christoffer började ställa iordning i kafe´t, medan jag och Therese Carnemalm jobbade i galleriet. Det är mycket jobb, men väldigt roligt att umgås på det här sättet. På fredag öppnar vi!

2 april. Snart är det dags för konstårets höjdpunkt. De senaste veckorna har varit hysteriskt stressiga. Fram till idag har jag kunnat skapa nya skulpturer i lera, men nu är det stopp. Skulpturerna måste hinna torka och brännas före påskutställningen. Nu väntar istället arbete med att göra skyltar, planscher och ordna fram postament som skulpturerna ska stå på.

Mars 2011

Just nu jobbar jag med många porträtt, både i lera och brons. Det är roligt att arbeta i brons ibland eftersom det kräver en annan teknik. Det finns olika vägar att gå, men så här brukar jag göra:

Först formar jag figuren i vax. Till skillnad från lera är vax hårt och måste värmas i händerna eller i ugnen. När jag är nöjd med porträttet gör jag gjutformen, men först sätter jag fast några lillfingertjocka stavar på figuren. De ska fungera som kanaler som ska se till att bronset snabbt når alla delar av formen. Utanpå figuren med stavarna kladdar jag på gips. Nu är gipsformen klar.

Därefter åker jag till min konstnärsvän Jonas Högström som har ett bronsgjuteri. Här lägger jag först min gipsform med vaxporträttet i ett bad med varmt vatten. Då smälter vaxet och lägger sig på vattenytan. Nu placerar jag formen stabilt i en speciell låda med sand. Sedan hettar jag upp bronset i ugnen till över tusen grader och häller bronset i formen. När det svalnat slå jag sönder gipsformen med en hammare och tar bort de sista resterna av gipset med stålborste och sandblästring.

Nu återstår en del efterarbete. Jag sågar av kanalerna, polerar skulpturen med olika maskiner och patinerar den slutligen för att få önskad finish. Voilà, klart!

Februari 2011

Nu börjar planeringen inför årets konstrunda. Precis som tidigare påskar kommer jag att ställa ut i galleriet på Backåkra vandrarhem. Egentligen finns påskutställningen med mig hela året. Till och från funderar jag över vilka teman jag ska arbeta med - jag vill ju kunna visa något nytt varje år. Jag har just bestämt denna upplagas huvudtema. Fast vad det blir säger jag inte, det får ni se på utställningen.

Januari 2011

.jpg

På gång igen - både jag och mina kvinnor.

Grått, grått, grått. Jag har alltid tyckt att det är jobbigt med den mörka och kalla vintern. Men det finns en fördel: det är betydligt lättare att stå inomhus och arbeta än under sommaren. Nu har jag kommit igång igen efter juluppehållet. Ser fram emot mitt fjärde år som professionell skulptör.

Läs om 2017 2015 2014 2013 2012 2010 2009 2008 2007
2008 | FORMA Annika Rehn | Hillebardsgränden 16 | 226 49 LUND