Aktuellt

November 2017

Så var utställningen hos Zimmerdahl över. Det var roligt att vara i lokalerna med den fina utsikten över Lunds domkyrka och att möta en delvis ny publik. I mötet med besökarna ser jag min konst på ett nytt sätt och jag får alltid nya idéer till framtida projekt. Den här gången kände jag mig också inspirerad att börja arbeta mer i brons. Vi får se hur det blir.

Oktober 2017

.jpg

Från vänster till höger: Jag, Fredrik zimmerdahl och Cecila Nelson. Foto: Henry Soomus

21 oktober. Det var otroligt mycket folk på vernissagen hos Zimmerdahl under lördagkvällen. Jag hann inte sitta en minut, vilket får ses som ett angenämt problem. Lunds förra konsthallschef Cecilia Nelson invigde kvällen med ett tal om utställningen och Fredrik zimmerdahl och hans stab såg till att det fanns dricka och tilltugg. Trevligt! Utställningen är öppen den 22, 28 och 29 oktober.

1 oktober. Lördagen den 21 oktober under Konstkväll Lund ställer jag som sagt ut hos Zimmerdahl på Krafts torg 2, alldeles bakom Domkyrkan. Utställningen är öppen klockan 17-22 då jag också är på plats. Klockan 18 pratar Lunds förra konsthallschef, Cecilia Nelson, om mig och min konst. Den som inte har möjlighet att komma på lördagen kan se utställningen den 22 oktober klockan 12-16, den 28 oktober klockan 11-15 eller den 29 oktober klockan 12-16 då det blir finissage. Välkomna!

September 2017

.jpg

Rudolph Tegners "Segraren" står stadigt i parken.

Just nu jobbar jag intensivt med utställningen jag ska ha under Konstkväll Lund. Jag ställer ut hos Zimmerdahl, alldeles bakom Domkyrkan. Datumet för evenemanget är den 21 oktober. Ska bli kul!

I helgen tog jag ledigt och besökte Rudolph Tegners skulpturpark vid Dronningmölle i Danmark. Tegner, som levde mellan 1873 och 1950, lät anlägga ett museum, en stor park med egna verk och ett mausoleum där han ligger begravd. Kvaliteten på skulpturerna skiftar, men det är spännande att studera skulpturerna på nära håll och miljön är vacker. Besök!

Augusti 2017

.jpg

Sankt Laurentius i tysk tappning.

Senaste månaden har jag haft välbehövlig semester. På vägen hem stannade jag över natten i tyska Saarburg, alldeles intill Luxemburg. I denna vackra medeltidsstad hittade jag en gammal bekant utanför kyrkan - Sankt Laurentius. Där står han - diakonen som jag ägnat så mycket tid åt - i en annan konstnärs tolkning med grillgaller och allt. Det var trevligt att hälsa på honom.

Juli 2017

Det ser ut som att jag kommer att ställa ut under Konstkväll Lund denna höst. Det ska bli kul! Jag återkommer med mer info så snart jag vet mer. Men först ska det bli skönt med semester.

Juni 2017

.jpg

Ny gospelkör på gång.

Efter att ha jobbat med en del beställningar som jag fick under påsken arbetar jag nu med fria skulpturer. Roligt! Dessutom har jag fått besked att min favoritlera ska börja säljas igen till hösten. Det gör mig glad.

Maj 2017

Jag har haft lite lerpanik den sista tiden. En av mina favoritleror slutade plötsligt att säljas i Sverige. Jag köpte de sista partierna hos leverantören, men sedan en tid tillbaka har jag ingenting kvar. Nu letar jag efter en ersättningslera, vilket är väldigt tidskrävande. När jag ska provjobba med en lera så måste jag först göra en skulptur, sedan måste den torka några veckor och därefter brännas. Först då vet jag hur leran blir. Leror är väldigt olika och det tar tid att lära sig hur de fungerar. Dels handlar det om vilken färg man får efter bränning, dels handlar handlar det om mängden sand och chamotte som påverkar arbetsprocessen och strukturen. Detta är visserligen jobbigt, men motståndet föder också kreativitet. Vi får se vilken lera jag väljer till slut.

April 2017

.jpg .png

Vinst 1 och 2.

20 april. Oj, vad många ni var som besökte mig under påskustställningen i Simrishamn! I år hann jag knappt dricka kaffe. Men det är ett angenämt bekymmer. Det är fantastiskt roligt att få höra era tankar och funderingar om det jag gör. Och samtalen föder idéer till nya skulpturer. Tack för det! Nu måste jag vila några dagar innan jag tar nya tag. Jag kan tipsa om att utställningen i Hammarlunda pågår till den 6 maj.

Vinnarna i lotterierna är korade. I det första lotteriet vann Nina Bengtsson, i det andra Lena Asplund. Grattis!

.png

Årets affisch!

Nu är det nedräkning. Affischen är klar, de flesta skulpturer är brända och snart är det dags att köra ut mina verk till gallerierna. Som vanligt inför stora utställningar är jag lite spänd, men jag vet att det brukar bli väldigt roligt när det väl är igång. Hoppas att vi ses!

Galleri 180 grader i Simrishamn, 14-16 april kl 10-18 och 17 april kl 10-15. Hammarlunda konststall. Jag kommer att vara på plats i Simrishamn.

Mars 2017

.jpg

Skultpturer på gång.

Påsken närmar sig med stormsteg och jag har fullt upp inför mina utställningar. I min ateljé står skulpturer i varierande stadier; vissa är påbörjade, andra är färdiga, somliga väntar på att brännas. I år ställer jag ut på två platser, dels på pop-up-galleriet Galleri 180 grader i Simrishamn, dels på Hammarlunda konststall, nära Flyinge. Jag kommer att vara på plats i Simrishamn alla dagar. Nej, nu måste jag jobba så att jag hinner med allt som ska göras.

Februari 2017

.jpg

"Kan själv" i motljus från min dagsljuslampa.

Grått, grått, grått. Jag börjar tröttna på den skånska vintern. Därför har jag köpt mig en dagsljuslampa. Jag har visserligen ett takfönster, men det hjälper inte när det ligger som en grå, våt yllefilt över himlen. Med mina nya lampa får jag in lite sol. Varde ljus!

Januari 2017

Så var det ett nytt år. Efter att ha tagit ledigt under julen har det blivit dags att börja jobba igen. Jag har massor av idéer som jag vill ta tag i och dessutom har jag fått några roliga beställningar, så nu är det bara tiden som ska räcka till. Kul att komma igång igen.

December 2016

.jpg

Jag och mitt verk under invigningen i Domkyrkan.

Tiden går fort. Det är redan december och dags att summera 2016. Det blev en mindre och en större utställning under året som i övrigt naturligtvis präglats av uppdraget för Domkyrkan i Lund. Jag har levt med Sankt Laurentius och kejsaren hela året, ja egentligen längre än så. Jag har skissat, skapat, ställt samman, ratat, ändrat, mätt (nischen i Domkyrkan är trång och lite skev) och slutligen fått allt på plats. Jag känner mig verkligen hedrad över att Domkyrkan valde mig för uppgiften. Nu tar jag ledigt över jul och sedan blir det dags att tänka på påskrundan. God Jul och Gott Nytt År!

November 2016

Här kan du se ett videoklipp av verket.

Onsdagen den 30 november är jag inbjuden till Domkyrkan för att prata om mina Laurentiusskulpturer. Efter mässan, som börjar kl 18.30, kommer domkyrkokaplanen Lena Sjöstrand att berätta om helgonet Sankt Laurentius. Jag pratar om den konstnärliga processen. Välkomna!

Oktober 2016

27 oktober. Äntligen! Nu står Sankt Laurentius, den maktfullkomlige kejsaren och det fattiga folket i Domkyrkans nisch. Det krävdes en hel del arbete av kyrkans duktiga hantverkare för att få bakgrundsplattor och hyllor på plats. Jag fick också hjälp av SVT:s belysningstekniker som var i domen för att rigga ljuset inför påvens besök. Tack allihop! Och allt blev klart i tid, skönt! Domkyrkan skrev några rader på instagram.

Det är knappt en månad kvar tills påven kommer till Lund och nu är alla mina Laurentiusskulpturer brända. För tillfället väntar jag bara på att belysningen och hyllplanen, de senare i svartoxiderad plåt, ska bli färdiga. Jag har så smått börjat jobba fritt igen. Inspirerad av känslorna i Laurentiusverket har jag fortsatt på det spåret, fast med mer samtida figurer. Det är väldigt roligt att arbeta med starka uttryck!

September 2016

.jpg

Folket sörjer Laurentius död. Del av slutscenen.

Nu är alla figurer i Laurentiusverket färdiga. Vissa har jag hunnit bränna, andra står på tork. Nästa steg är att tillsammans med domkyrkoarkitekten Erik Wikerstål ställa upp de tre scenerna, exakt så som det ska se ut i Domkyrkan, och sätta belysningen. Det är oerhört viktigt eftersom belysningen ska tillverkas på fabrik och ljuset därefter inte kan riktas om. Det får ju inte bli spöklikt.

Augusti 2016

.jpg

Dagens helsida i Sydsvenskan.

22 augusti. Nu kan jag berätta om det projekt som jag arbetat med sedan i våras. Jag har blivit anlitad av Lunds domkyrka för att göra ett skulpturalt verk om Domkyrkans skyddshelgon, Laurentius eller Sankt Lars. Det blir en berättelse i tre scener och verket ska förhoppningsvis stå klart tills påven Franciskus besöker Lund i slutet av oktober. Idag publicerades en intervju med mig i Sydsvenskan. Här kan du läsa artikeln.

1 augusti. Det har varit varmt ett tag nu. Det är skönt, men värmen ger mig vissa praktiska problem. Temperaturen stiger i ateljén vilket innebär att leran torkare snabbare. Torr lera är svår att ändra, så det gäller att jobba snabbt och fukta flitigt. Till min hjälp har jag blomspruta och plastpåsar. Jag sprayar och sprayar under arbetets gång och efteråt plastar jag in skulpturen så noggrant jag kan för att den ska gå att jobba med nästa dag. Men jag tar gärna omaket - jag älskar sommaren.

Juli 2016

.jpg

Hästhuvudet är gjort av skulptören Jacques Boeyr.

Jag har varit på semester i Frankrike. Skönt att bryta vardagen, få vila, umgås med familjen, läsa böcker, äta croissanter och dricka ett och annat glas rosé. Dessutom brukar jag alltid passa på att se lite konst. I Provence, där jag varit, pågår utställningar i var och varannan by. Det är skiftande kvalietet på det som visas, men det brukar alltid finnas något intressant eller roligt, som Jacqes Boyers skulpturer till exempel. Hans verk fanns att se i Saint-Cézaire där massor av utställare visade konst direkt på gatan. Tänk om vi haft samma klimat i Sverige!

Juni 2016

.jpg

Ateljéhund.

I juni 2012 berättade jag om mitt projekt att få vår nya familjemedlem Zaki att trivas i ateljén. Det misslyckades, han gillade aldrig lokalen. Men i min nya ateljé stormtrivs han. Efter morgonpromenaden ligger han vid mina fötter och sover större delen av dagen. Då, och då vaknar han, spanar på dem som passerar utanför och skäller ibland, särskilt på brevbäraren. Zaki har blivit en riktig ateljéhund. Det är trevligt.

Maj 2016

.jpg

På Eon.

För ett tag sedan blev jag ombedd att ställa ut några av mina skulpturer på Eon. Jag tackade så klart ja och häromdagen var jag där och ställde upp dem. Utställningen är för företagets kunder och pågår under en månad.

April 2016

.jpg

Årets lottervinst: Kvinna på Catwalk.

Så var konstrundan över för denna gång. Tack alla ni som besökte mig! Hela året arbetar jag ensam i min ateljé och därför är det fantastiskt att få träffa er. Det är verkligen spännande att se vilka reaktioner mina skulpturer väcker, att ta del av era tankar och få höra alla uppskattande ord. Det ger mig energi att fortsätta jobba med konsten. Stort, stort tack!

Jag vill också passa på att berätta att vinnaren i mitt konstlotteri blev Kjell Viberg. Grattis!

Mars 2016

Vadhander2

Tidningen Vad händer på Österlen har en helsida om mig inför konstrundan. Kul! Klicka på bilden för att läsa artikeln!

.jpg

Galleriet poppar upp igen.

Äntligen dags för Konstrundan! Hela året står jag i min ateljé och jobbar med radion som enda sällskap. Jag älskar det, men ibland behöver man träffa människor. Det gör jag under påsken och det är jättekul. Alla möten, alla reaktioner och alla kommentarer är otroligt spännande att ta del av. Långfredagen den 25 mars är jag redo igen. I år ställer jag ut på pop-up-galleriet Galleri 180 grader i Simrishamn (inget Backåkra i år - i längden blev det för mycket med två utställningar). Jag kommer att vara på plats i galleriet alla dagar i påsk. Välkomna!

Galleri 180 grader, Östergatan 47 Simrishamn, 25-27 mars, kl 10-18, 28 mars, kl 10-15.

Februari 2016

.jpg.jpg.jpg

Street Art i Marseille. "Think nature" är skrivet med mossa.

Jag har varit på kortsemester i Marseille, Europas kulturhuvudstad 2013. Så spännande! Den vackra hamnen, det arkitektoniskt intressanta Mucem, de slitna kvarteren, människorna, maten, solen och så all gatukonst - överallt upptäcker man skulpturer, väggmålningar och graffiti. Kan verkligen rekommenderas!

Januari 2016

Nytt år, nya projekt. Jag känner att jag ligger lite efter min planering. Anledningen är att ateljébygget och flytten av alla grejer från gamla till nya ateljén tagit tid från mitt skapande. Dessutom saknar jag fortfarande el till min keramikugn, så ännu kan jag inte bränna något. Nåja, elektrikern har lovat att komma i veckan, så snart är jag förhoppningsvis ikapp. Tur det, för påsken närmar sig med stormsteg.

Läs om 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007
2008 | FORMA Annika Rehn | Hillebardsgränden 16 | 226 49 LUND