Kylskåpet är en oumbärlig apparat i varje hushåll, utformad för att hålla våra livsmedel färska längre. Det finns dock en missuppfattning att allt förvaras bättre i kylskåpet. Fel!
Vilka livsmedel ska inte förvaras i kylskåpet?
Att förvara vissa livsmedel i kylskåpet kan inte bara förändra smak och konsistens, utan även påskynda förskämningen och utgöra en risk för vår hälsa.
Här är 5 vanliga livsmedel som du aldrig ska förvara i kylskåpet och skälen till varför du bör förvara dem i rumstemperatur:
Tomater
Kylan i kylskåpet stoppar tomaternas mognadsprocess och bryter ner deras cellmembran. Detta resulterar i en mjölig och sandig konsistens, samt en betydande förlust av deras karakteristiska smak och värdefulla antioxidanter.
Även om kylning av tomater inte utgör någon direkt hälsorisk i form av bakterietillväxt (om de är i gott skick), har det en drastisk inverkan på deras kvalitet och näringsvärde.
Förvara tomater bäst i rumstemperatur, helst på en sval, torr plats, utan direkt solljus. Om de är mycket mogna och du vill förhindra att de snabbt blir dåliga kan du koka dem och sedan förvara såsen eller grytan i kylskåpet.
Potatis
Låga temperaturer omvandlar stärkelsen i potatis till socker. Detta förändrar inte bara smaken, vilket gör dem sötare och mindre goda, utan påverkar också konsistensen, vilket gör dem sandiga och obehagliga vid tillagning.
När kylda potatisar kokas vid höga temperaturer (stekas eller rostas) reagerar de frigjorda sockerarterna med en aminosyra som kallas asparagin, vilket kan öka bildningen av akrylamid, ett ämne som i djurstudier har klassificerats som möjligt cancerframkallande.
Förvara potatis på en sval, mörk och torr plats, till exempel i ett skafferi eller ett ventilerat skåp. Förvara dem inte i närheten av lök, eftersom lök avger gaser som kan göra att potatis gror snabbare.
Lök och vitlök
Fuktigheten i kylskåpet kan göra lök och vitlök mjuka, vilket gör att de blir gummiaktiga och snabbt möglar. Dessutom kan låga temperaturer stimulera grobarheten, vilket gör att de snabbt börjar gro och förlorar sin karakteristiska smak.
Lök och vitlök är lättfördärvliga och kan utveckla mögel, varav vissa arter kan producera giftiga ämnen som är skadliga för hälsan.
Förvara lök och vitlök på en sval, torr och väl ventilerad plats, till exempel i en korg eller en nätpåse. Förvara dem åtskilda så att de inte påverkar varandra.
Bröd
Även om det verkar logiskt att undvika att bröd möglar snabbt, påskyndar kylan i kylskåpet kristalliseringsprocessen av stärkelse i bröd, vilket gör att det torkar ut och blir hårt mycket snabbare än vid rumstemperatur.
Hårt bröd är inte skadligt för hälsan, men konsistensen och smaken försämras avsevärt.
Förvara bröd i rumstemperatur i en papperspåse eller en lufttät förpackning för att hålla det fuktigt. Om du inte kommer att äta det inom några dagar är det bättre att frysa det i skivor och tina upp efter behov.
Avokado
Den extrema kylan i kylskåpet kan helt stoppa avokados mognadsprocess. Om du förvarar dem i kylskåp innan de är mogna kommer de troligen aldrig att få den krämiga konsistens och den läckra smak som du förväntar dig.
En avokado som inte mognar ordentligt kan bli gummiaktig och få en obehaglig smak.
Låt avokado mogna i rumstemperatur. För att påskynda processen kan du lägga dem i en papperspåse tillsammans med ett äpple eller en banan, eftersom dessa frukter avger etylen, ett hormon som främjar mognaden. När de är mogna och färdiga att äta kan du förvara dem i kylskåpet i några dagar för att bromsa mognadsprocessen.