Det enkla knepet för att förhöja smaken på tomater: ”Man måste dra nytta av kemin i köket”.

tomater

Med den här ingrediensen som vi alla har hemma kan du ta bort vattnet från tomaten och därmed förhöja dess smak.

Det finns få saker som kan jämföras med umamismaken hos en god tomat av dem som redan genom att titta på dem är tilltalande för ögat, och även om tomaten är en av de produkter som finns överallt är det inte så lätt att hitta tomater med den smak som vi minns.

Hur många gånger har du inte blivit förvånad över att en tomat smakar som en tomat? Beroende på sort, plats och typ av produktion kan vi hitta väldigt olika tomater, och oavsett om de har mer eller mindre smak finns det ett knep för att förstärka tomatens smak, oavsett vilken sort det är.

”Med det här lilla tricket blir vilken tomat som helst spektakulär”, säger den gastronomiska influencern ’La Cocina de Santiaguini’ på sitt TikTok-konto.

Resultatet av en kemisk reaktion

För att få en mer koncentrerad smak måste man få tomaten att förlora en del av det vatten den innehåller, och för detta är saltet din bästa allierade.

”Vi ska dra nytta av kemin i köket för att koncentrera tomatsmaken”, säger videoförfattaren medan han skivar en tomat.

När vi har skivat tomaten lägger vi den i en skål och strör salt över den med glädje. När de är väl saltade ställer vi in dem i kylen. ”På så sätt kommer vattnet att pressas ut och smakerna koncentreras”, säger experten.

Efter en timme har tomaten fått ut det vatten som behövs, så det är bara att låta den rinna av och du har en tomat med alla smaker, redo att lyckas i alla dina recept.

Tomatens egenskaper

När som helst på året är det gott att äta tomater, men på sommaren hittar vi de bästa alternativen för denna mat från trädgården, som är stjärnan i många av säsongens rätter, till exempel salmorejo, gazpacho, sallader eller pipirrana.

Det är ett mycket näringsrikt livsmedel, eftersom det har en hög mängd C-vitamin och folat, samt ger lykopen, ett pigment med antioxidanter som hjälper till att förebygga cancer.

Per 100 gram innehåller tomaten:

  • Kalorier: 22
  • Protein: 1 gram
  • Fibrer: 1,4 gram
  • Kalcium: 11 milligram
  • Natrium: 9 milligram
  • Vatten: 94 gram