Det här är vad du bör veta om bananerna du har hemma har bruna fläckar
Bananer är en utsökt och näringsrikfrukt med många hälsofördelar. Deras höga kolhydratinnehåll, särskilt naturliga sockerarter som glukos, fruktos eller sackaros, ger en otrolig källa till naturlig energi. Förutom energiintaget är bananer rika på viktiga vitaminer och mineraler som vitamin C, B6, kalium och magnesium, som bidrar till att kroppen fungerar som den ska. Att äta bananer regelbundet hjälper både matsmältningen och ett friskt hjärta. De är det perfekta valet att inkludera i en diet.
Bananer med bruna fläckar
Men vad händer när bananer har bruna fläckar på skalet? Ett rykte sprider sig som en löpeld på sociala nätverk, men experter har redan dementerat det: det är inte spår av aska från vulkanen Cumbre Vieja.
José Luis Rodríguez, livsmedelsteknolog, förklarar: ”De bruna fläckarna på bananskalet är inte exklusiva för bananer från Kanarieöarna och är inte alls relaterade till någon form av aska i suspension”. Han tillägger: ”Enzymet tyrosinas är huvudansvarigt för denna färgförändring. Ett annat enzym, polyfenoloxidas, kan till och med spela en roll om bananen har förvarats kallt, i ett kylrum i fruktbutiken eller i själva kylskåpet”.
I själva verket är de bruna fläckarna en del av bananernas naturliga mognadsprocess och har inget med vulkanaska att göra. Under mognadsprocessen går bananerna från grönt till gult och sedan till brunt med mörka fläckar.
Polyfenoloxidas spelar en avgörande roll för bananernas bruna pigmentering, medan ett annat enzym, pektinas, bidrar till att göra frukten mjukare. Den här processen liknar den enzymatiska brunfärgning som sker i andra frukter och grönsaker när de skärs och utsätts för luft.
I det inledande skedet bryts klorofyllet i bananskalet, som ger det dess gröna färg, ned till färglösa föreningar. Detta gör att de underliggande gula karotenoiderna blir synliga, vilket ger bananen dess karakteristiska gula färg.
Mognandet förändrar inte bara skalets färg, utan även bananköttets konsistens och smak. Under denna process bryts stärkelsen i fruktköttet ned till enkla sockerarter som glukos och fruktos, vilket ger den mogna bananen dess karakteristiska sötma. Dessutom styrs bananens mognad av hormonet etylen, en gas som påskyndar denna naturliga process i frukten.