När det gäller ditt kylskåp förstör fel temperatur inte bara smak och konsistens, utan ger också upphov till bakterier. Och för att göra saken värre varierar värmezonerna från ett fack till ett annat. Här är numret du ska komma ihåg.
”Att hålla kylskåpet vid rätt temperatur är viktigt för livsmedelssäkerheten och -kvaliteten. Det förhindrar bakteriell spridning och minskar därmed risken för livsmedelsburna sjukdomar”, förklarar Gabriela Swamy, doktor i livsmedelsvetenskap och professor vid San José State University. Hon påminner den amerikanska receptwebbplatsen Simply Recipes om att den idealiska temperaturen också hjälper till att bevara texturer och smaker och begränsa svinnet. Kort sagt: ju bättre du ställer in den, desto längre kan du behålla den.
Michael Handal, kock vidInstitute of Culinary Education i New York, insisterar på vad han kallar Goldilocks-effekten. Vad det innebär? Ett kylskåp som varken är för varmt eller för kallt. För kallt och maten fryser och ändrar sin struktur. För varmt, och bakterierna får fritt spelrum. Resultatet: antingen förstör du dina färska råvaror eller så ökar du risken för matförgiftning. Det finns dock tillfällen då det kan vara bra att sänka temperaturen ett snäpp. Till exempel under en värmebölja eller när kylskåpet är överfullt inför en stor familjemiddag. ”Det är också bra efter ett strömavbrott ”, säger Gabriela Swamy. Och om du förvarar särskilt ömtåliga livsmedel, som skaldjur eller mjukostar, kan en liten justering nedåt göra hela skillnaden.
Var du förvarar maten spelar också roll. Alla hörn i kylskåpet är inte likadana. De kallaste områdena är längst ner. ”Om du förvarar rått kött, mejeriprodukter och lättfördärvliga rester i dessa utrymmen håller de sig fräscha längre ”, betonar experten. Å andra sidan bör man undvika att lägga ömtåliga frukter och grönsaker där, eftersom de kan frysa. Dörr- och topphyllorna är däremot mer utsatta för temperaturvariationer, särskilt när de öppnas. Det är här som kryddor, drycker, syltburkar och pastöriserade juicer förvaras. Ägg förtjänar å andra sidan bättre än dörren, trots att utrymmet för dem kanske antyder det. Specialisten avråder från mejeriprodukter och rått kött. Så hur kallt bör ditt kylskåp vara? Varken ljummet eller iskallt, den temperatur som rekommenderas av experter är cirka 3,8 °C.
Det är den perfekta balansen mellan säkerhet, smak, färskhet och livslängd. Under denna temperatur finns det risk för att vissa livsmedel fryser. Över det tar bakterierna över. Det här är det värde du ska sträva efter, med en bra termometer, för att hålla ditt kylskåp (och din mat) på topp.
Som du kan se är reglering av kylskåpstemperaturen ditt bästa försvar mot bakterier … och din allierade när det gäller att se till att din mat håller. Glöm gissningarna, ta fram termometern och sikta på de berömda 3,8 °C. För ett välinställt kylskåp innebär mindre avfall, bättre smak och inga otrevliga överraskningar.