Alla ostar är smakrika men ofta kritiserade, men det är inte alla ostar som bör bannlysas från din tallrik. Vissa ostar är hälsosammare och mer näringsrika och kan integreras perfekt i en balanserad kost. Här är de som rekommenderas av dietister.
Medan vissa ostar innehåller mycket mättat fett och natrium, utan att ge särskilt mycket näringsmässiga fördelar, utmärker sig andra för sitt innehåll av vitaminer, protein och probiotika. Allt detta har gett dem dietisternas godkännande.
Näringsexperter, som intervjuats av Delish media, listar de ostar som förtjänar en plats i vår kost.
Mozzarella
Mozzarella innehåller lite mättat fett och natrium och är dessutom rik på protein, 6 g protein per portion på 30 g. Den är också ”en bra källa till kalcium, fosfor och zink, som alla är viktiga näringsämnen för en god benhälsa”, förklarar dietisten Jennifer Altman.
Getost
Getost kanske inte tilltalar allas smaklökar, men den erbjuder en mängd hälsofördelar. Den är rik på vitamin A och B2 och har fördelen att den innehåller mindre laktos än komjölk. Det gör den till ett intressant alternativ för personer som är känsliga för laktos.
Keso eller ricottaost
Enligt dietisten Kim Yawitz innehåller ”en portion [keso] 24 gram muskelbyggande och mättande protein ”. Den här typen av ost innehåller ”bakterier som kan bidra till att stärka immunförsvaret och förbättra matsmältningen”, tillägger hon.
Parmesanost
Parmesan är rik på kalcium (335 mg per gram) och har låg laktoshalt, vilket gör den mer lättsmält än de flesta komjölksostar. Den här italienska osten innehåller dock mycket natrium. Den bör därför ätas med måtta, särskilt om du håller koll på ditt saltintag.
Gruyère och Emmental
Dessa berömda schweiziska ostar med hål är kända för sitt innehåll av Propionibacterium freudenreichii. En probiotisk bakterie med fördelaktiga egenskaper. Enligt Kim Yawitz tyder studier på att denna probiotika kan ”bidra till att minska inflammation, bekämpa infektioner och till och med bromsa åldrandeprocessen”.