Alicia Miguel, tandläkare: ”Den här vanan, som upprepas över tid, kan leda till att emaljen försvagas och att tänderna gulnar”.

Hon klargör att tandemaljens hälsa är nära relaterad till kost, dagliga vanor och hur vi agerar efter varje måltid.

Det vi äter ger inte bara näring till kroppen, det sätter också sina spår i munnen. Tandläkaren Alicia Miguel, som är medlem i SEPES (Spanish Society of Prosthetics, Stomatology and Aesthetics), är tydlig: tandemaljens hälsa är nära relaterad till kost, dagliga vanor och hur vi beter oss efter varje måltid.

”Emaljen är den hårdaste vävnaden i kroppen”, förklarar experten för Infosalus. Dess motståndskraft beror på att den nästan helt och hållet består av mineraler som kalcium och fosfat. Men denna kristallina struktur, som ser så stark ut, kan gradvis försvagas om den upprepade gånger utsätts för en sur miljö.

Borstning har också sin tid

Och här kommer en vana in i bilden som, även om den verkar ofarlig, kan vara mycket skadlig: att borsta tänderna direkt efter intag av sura livsmedel eller drycker. Enligt Miguel går emaljen efter intag av syra in i ett tillstånd av tillfällig demineralisering, och om vi borstar omedelbart ”tar vi bort de mineraler som saliven kan återinföra, vilket förhindrar remineralisering”.

Detta leder med tiden till att emaljen eroderas och tänderna blir gula. Det rätta vore att vänta 20-30 minuter med att borsta tänderna, så att saliven kan neutralisera syran och återställa balansen. Listan över emaljens fiender slutar inte där.

Tandens största fiender

Att bita på naglar, öppna föremål med tänderna, tugga is eller hårt godis och till och med bruxism är beteenden som skadar tänderna med kontinuerliga mikrotraumatism. Och om vi dessutom lägger till kolsyrade drycker, industrisaft eller energidrycker – med sin blandning av syra och socker – utsätts emaljen för en direkt aggression.

Den goda nyheten är att det också finns livsmedel som skyddar den. Mjölkprodukter, grönsaker, fluortee och fiberrika livsmedel som vissa frukter stimulerar salivproduktionen och bidrar till att upprätthålla ett balanserat pH-värde. ”Saliven fungerar som en naturlig barriär, rengör tandytan och främjar remineralisering”, säger experten.

Mineraler och saliv: dina bästa allierade

Inget livsmedel kan dock ersätta en god tandhygien. Alicia Miguel insisterar: ”Det bästa skyddet för emaljen efter måltiderna är god hygien med tandborste, tandtråd och fluortandkräm. Och om detta inte är möjligt kan det vara bra att avsluta måltiden med fiberrik mat eller tuggummi med xylitol”. För en bra vana kan göra skillnad… och en felaktig likaså.