Ska man tvätta jordgubbarna innan man förvarar dem i kylen? Var exakt ska de förvaras? Och hur vet man när man ska slänga dem? Här är experternas svar.
Nu är det äntligen säsong för jordgubbar. De är rika på smak och friskhet och passar perfekt i en sallad eller smoothie, eller bara att äta som de är. Men det händer ofta att en jordgubbe som glömts bort längst bak i kylskåpet blir mjuk eller täckt av mögel.
För att undvika den här röran ger specialister på fruktförvaring, inklusive de på Driscoll ’s – ett kaliforniskt familjeföretag som är känt för sin produktion av röda frukter – sina råd.
Hur förvarar man jordgubbar på rätt sätt?
Enligt experterna på Driscoll’s är nyckeln till att förlänga jordgubbarnas livslängd enkel. ”För bästa resultat rekommenderar vi att man förvarar otvättade jordgubbar i sina originalförpackningar i kylskåp i upp till fem dagar”, förklarar Frances Dillard, företagets vice marknadsdirektör.
Det är viktigt att kyla jordgubbarna så snart som möjligt efter inköpet och samtidigt hålla dem så torra som möjligt. Den idealiska temperaturen är mellan 0°C och 1°C.
Det bästa stället att förvara dem är i kylskåpets grönsakslåda.
”Det är lämpligt att förvara dem i sin ursprungliga plastförpackning eller i en återanvändbar plastpåse som har öppnats något eller har hål i sig, för att upprätthålla en god luftfuktighet”, säger Nichole Dandrea-Russert, dietist med inriktning på näringslära.
En annan viktig punkt är att inte tvätta jordgubbarna innan de förvaras. ”Att tvätta jordgubbarna före förvaring tillför fukt, vilket främjar förstörelse och mögelbildning”, varnar experten.
Denna regel gäller för många vardagliga livsmedel. Till exempel kan bananer också förvaras längre om de hålls borta från något som är vanligt i alla kök, som vi förklarade i en artikel om rätt sätt att lagra bananer.
Hur tillagar jag dem utan att skada dem?
Jordgubbar bör tvättas precis innan de ska ätas. Vi rekommenderar att du sköljer dem försiktigt i kallt vatten , med bladen och stjälkarna kvar, och sedan torkar dem med absorberande papper. Först efter sköljningen kan stjälkarna tas bort.
Det är bäst att bara tvätta så mycket som du behöver och behålla resten otvättat. ”De måste vara helt torra innan de läggs tillbaka i kylskåpet för att undvika mögel”, säger Dandrea-Russert.
Samma uppmärksamhet måste ägnas åt andra livsmedel som man ofta tror håller längre än vad de gör. Det gäller till exempel färdigkokt pasta: enligt experterna bör den bara lämnas i kylen i några dagar för att undvika hälsorisker.
När ska jordgubbar kastas?
Under idealiska förhållanden kan jordgubbar hålla sig ljusa och saftiga i tre till fem dagar i kylskåpet . Det är en god idé att kontrollera bäst före-datumet på förpackningen, men också att hålla ett öga på hur de ser ut: en jämn, klarröd färg är ett gott tecken på färskhet.
Beroende på i vilket skick jordgubbarna var vid inköpstillfället kan de hålla sig i upp till en vecka. Men om de har varit under transport eller på marknaden blir hållbarheten kortare.
Slutligen är det viktigt att kassera jordgubbar som har stora gröna eller vita områden som har blivit mjuka, eller om de är slemmiga eller mögliga. Framför allt får de inte stå i rumstemperatur i mer än två timmar efter att de har tvättats eller skurits. Om de har legat ute för länge ska du kompostera dem.