Vissa livsmedel som vi vanligtvis förvarar i kylskåp förlorar i kvalitet om de inte förvaras på rätt sätt. Experter varnar för att förvaring på detta sätt kan förstöra deras smak, konsistens och till och med påverka deras säkerhet.
Att förvara all mat i kylskåpet är inte alltid det bästa alternativet. Även om kylskåpet kan tyckas vara den perfekta platsen att förvara frukt och grönsaker på, förlorar vissa produkter smak, konsistens eller till och med egenskaper om de blir för kalla. Enligt Josh Alsberg, ägare av en frukt- och grönsaksmarknad i Portland, Oregon, finns det tre livsmedel som du alltid bör hålla borta från kylskåpet: basilika, potatis och lök.
”Basilika lider mycket i kylen”, varnar Alsberg tidningen Simply Recipes. Denna aromatiska ört innehåller flyktiga oljor som är mycket känsliga för kyla, vilket gör att bladen vissnar och blir bruna snabbt. Istället för att förvara den i grönsakslådan rekommenderar Alsberg att man placerar den som en blombukett: med stjälkarna trimmade och i ett glas vatten i rumstemperatur, borta från direkt solljus. Bladen får dock inte röra vid vattnet, eftersom fuktigheten gynnar mögeltillväxt.
När det gäller potatis förändrar kylan dess inre sammansättning. Alsberg förklarar att låga temperaturer omvandlar stärkelse till sockerarter, vilket kan leda till en obehaglig söt smak och en sandig konsistens vid tillagning. Dessutom avråder amerikanska Food and Drug Administration (FDA) från kylning, eftersom denna process kan generera akrylamid, ett ämne som kan bildas vid tillagning av kylda rotfrukter vid höga temperaturer och som anses vara potentiellt cancerframkallande.
Experter föreslår en sval, torr och mörk plats, t.ex. ett skafferi eller skåp.
Lök lider också av kylförvaring. Tjockskaliga, torra sorter, som gul, vit eller röd, bör förvaras i rumstemperatur. Alsberg varnar för att kylförvaring påskyndar förskämningen, mjukar upp löken och gör den mindre smaklig. Det är dockviktigt att inte förvara dem tillsammans med potatis, eftersom lök släpper ut etylengas, vilket kan påskynda groddningen av knölarna.
För att hålla dessaprodukter välföreslår experter en sval, torr och mörk plats, till exempel ett skafferi eller skåp. Potatis kan förvaras i papperspåsar, nät eller korgar som tillåter ventilation. Lök kräver också luftning, så en öppen behållare eller nätpåse är perfekt. De bör dock förvaras åtskilda från potatisen för att undvika att de förstörs i förtid.