Farväl till kylskåpen som vi känner dem: en annan teknik kan snart vara på väg.

kylskåpen

Vid universitetet i Ljubljana testar man en teknik som använder metallrör i stället för giftiga köldmedier.

Kylskåpet uppfanns av tysken Karl von Linde år 1879. Detta första kylskåp för hushållsbruk använde en ammoniakkrets och en ångpump för att fungera. Uppfinningen av kylskåpet revolutionerade konserveringen av livsmedel och gjorde det möjligt att hålla maten fräsch längre.

Men de hade vissa giftiga komponenter, eftersom de första kylskåpen använde gaser som ammoniak och svavelsyra, som var hälsofarliga. Så småningom ersattes dessa gaser av freon 1930, som visserligen var mindre giftigt, men som visade sig vara skadligt för ozonskiktet. Idag använder moderna kylskåp gaser som R-134a, som är säkrare och har en lägre miljöpåverkan.

Så här kommer kylskåpen att förändras

Jaka Tušek, biträdande professor vid fakulteten för maskinteknik vid Ljubljanas universitet, och hans team testar en teknik som använder metallrör i stället för giftiga köldmedier. ”Om bara ett kilogram av ett visst köldmedium släpps ut i atmosfären motsvarar miljöpåverkan en resa på cirka 30 000 kilometer. Men det finns en hake. Användningen av dessa material väcker också frågor, eftersom de är giftiga, brandfarliga och har minskad effektivitet i varma klimat.

Enligt EU:s strategi för uppvärmning och kylning inom ramen för den gröna pakten befinner sig solid state-kyltekniken fortfarande i ett tidigt utvecklingsskede, men den ger möjlighet till säkrare, tystare och effektivare kylning utan att skada miljön.

Forskarna arbetar för närvarande med att göra tekniken kommersiellt tillgänglig som en del av E-CO-HEAT-projektet, som kommer att pågå fram till början av 2026, särskilt i en värld som ser ständigt stigande temperaturer.

Enligt forskarna uppnår deras prototyp för närvarande en toppeffektivitet på 15 procent, medan ångkompressionstekniken normalt har en effektivitet på 20-30 procent. Utvecklingen av tekniken påbörjades dock för mindre än tio år sedan, så forskarna menar att den fortfarande har stor potential. Tušek och hans team samarbetar redan med ett irländskt teknikföretag samt tyska och italienska universitet under namnet SMACool.