Jag trodde att spishällen eller ugnen var det som förbrukade mest el i hemmet. Jag hade fel, det finns något som förbrukar lika mycket eller mer än dem

förbrukade

Att köpa mer energieffektiva modeller eller hålla koll på när vi använder dem är viktigt för att spara på elräkningen

Vi har vant oss vid att ha en armé av stora och små hushållsapparater hemma som hjälper oss i vardagen, utan att ofta tänka på att deras dagliga användning innebär en betydande energiförbrukning som vi sedan måste betala på elräkningen.

Men när det gäller förbrukning är inte alla apparater lika, eftersom vissa är riktiga svart hål både på grund av sin frekventa användning och på grund av de tillfälliga eller kortvariga behov de kan ha. Vilka är de som förbrukar mest?

De hushållsapparater som förbrukar mest el

Enligt Institutet för diversifiering och energibesparing (IDAE) förbrukar ett genomsnittligt hushåll i Spanien cirka 3 300 kWh el per år, varav den största delen går till användning av stora hushållsapparater med cirka 61,8 % av totalen och resten till andra små apparater för daglig användning och ”spökeförbrukning” eller apparater i standby-läge, som står för upp till 6 % av totalen.

Bland de vanligaste hushållsapparaterna kan vi tydligt skilja mellan två typer av apparater beroende på deras användningstid och energiförbrukning:

  • För det första finns de som har en låg toppförbrukning (mycket under 1 000 watt) men som används många timmar om dagen, till exempel kylskåp, frysar och tv-apparater.
  • För det andra har vi de som förbrukar mycket energi vid enstaka tillfällen (vanligtvis mer än 1 000 watt) och behöver mycket energi men under korta perioder, till exempel ugnen, strykjärnet, spishällen eller tvättmaskinen.

Om vi funderar på vilka av dessa som förbrukar mest energi under ett år finns det fyra vanliga misstänkta när det gäller genomsnittlig användningsfrekvens i hushållen: induktionshäll, keramikhäll, ugn och kylskåp, eftersom de tre första kan förbruka en betydande mängd energi, även om vi bara använder dem en eller två timmar om dagen, medan den sista måste vara på 24 timmar om dygnet, även om den förbrukar lite per timme.

Enligt uppgifter från IDAE kommer 4 % av energiförbrukningen i våra hem från ugnen, medan 9 % kommer från keramikhällar och kylskåpet tar hem hela 18 %. Det innebär tusentals watt i slutet av varje år, vilket motsvarar hundratals euro på elräkningen. Hur mycket exakt?

Som Repsol och Naturgy påpekar på sin webbplats kan en keramikhäll förbruka mellan 1 200 och 2 500 watt i genomsnitt, jämfört med 1 500-2 000 watt för en induktionshäll, siffror som beror på hur många plattor vi har påslagna och vilken effekt vi väljer. Faktum är att dessa apparater har enastående toppeffekter som lätt överstiger 5 000 watt om vi sätter allt på max, vilket dock inte är så vanligt.

Med ugnar är det ungefär samma sak, eftersom en typisk modell lätt kan förbruka mellan 2 500 och 3 000 watt beroende på vald temperatur, om vi använder specialfunktioner som grill, vilken typ av isolering dörren har, om vi öppnar den flera gånger under tillagningen osv.

Det kan dock verka som att eftersom det är apparater som används relativt lite varje dag är deras påverkan inte så stor som till exempel en kylskåp som är igång 24 timmar om dygnet trots att den har en lägre toppeffekt på cirka 100–300 watt. Låt oss se hur det ser ut i verkligheten genom att räkna lite.

Räkneövning: kylskåp vs. glaskeramikhäll/induktionshäll/ugn

Låt oss till exempel jämföra hur mycket glaskeramikhällar/induktionshällar/ugnar förbrukar i förhållande till kylskåpet, som vanligtvis misstänks för att vara den största elförbrukaren i hemmet. Om vi antar att vi varje dag använder en induktionshäll, keramikhäll eller ugn med en genomsnittlig förbrukning på 2 000 watt och att vi har dem påslagen i minst 1 timme, innebär detta en förbrukning på cirka 730 kWh per år.

Och hur mycket förbrukar kylskåp? Här beror det också mycket på hur vi använder dem och framför allt på vilken modell vi har, eftersom de modernaste och mest effektiva har mycket lägre förbrukning, som vi såg i detalj i den här artikeln där vi jämförde ett verkligt exempel med två apparater som vi hade hemma.

En gammal, ineffektiv kylskåp kan alltså förbruka i genomsnitt 2,6 kWh per dag (cirka 100 watt per timme) jämfört med 0,6 kWh (mindre än 30 watt per timme) för en modernare och effektivare modell, vilket innebär en årlig förbrukning på mellan 219 och 949 kWh. Om vi tar medelvärdet blir det cirka 584 kWh.

Om vi utgår från ett genomsnittligt elpris på cirka 0,14 €/kWh enligt uppgifter från CNMC för april 2025 får vi kostnader på 132,86 euro per år för en ineffektiv kylskåp, 30,66 euro för en modern, mycket effektiv modell och 102,2 euro per år för att använda glaskeramikhäll, induktionshäll och ugn.

Som vi ser försvinner de stora skillnaderna i apparaternas toppförbrukning när vi värderar den faktiska slutliga kostnaden för vitvarorna, eftersom antalet timmar de är påslagen varje dag varierar mycket, och därför jämnas siffrorna ut i slutändan.

Förutsatt, förstås, att vi använder dem som vi har sagt, en timme om dagen, eftersom om vi är mycket matlagningsintresserade och har dem på flera timmar om dagen och intensivt (många spisar på och på höga temperaturer) överstiger vi klart kylskåpens förbrukning, särskilt om vi har en mycket effektiv modell hemma.

Det finns dock ytterligare en faktor som vi kan ta hänsyn till när vi jämför förbrukningen, nämligen att vi inte kan välja när vi slår på och stänger av kylskåpet, eftersom det alltid är på, medan vi har större manöverutrymme med övriga apparater.

Om vi kan flytta matlagningen till tider med låg förbrukning kan vi spara upp till 95 % jämfört med användningen av dessa vitvaror under hög förbrukning, beroende på dagen och om vi har en tidszonsberoende tariff som PVPC.

Om det till exempel är möjligt att börja laga mat efter klockan 14:00 eller förbereda vissa rätter eller delar av måltiden på morgonen, kan vi uppnå betydande besparingar med tanke på de nuvarande elpriserna.