Cortisol, även känt som stresshormonet, är ansvarigt för olika förändringar i kroppen.
Stress i kroppen regleras främst genom utsöndringen av vissa hormoner, som kan påverkas av förändringar i tarmfloran.
Mat är bränsle för kroppen, och en balanserad kost anpassad efter våra behov är avgörande för att vi ska må bra både fysiskt och mentalt.
En hektisk livsstil, både privat och på jobbet, leder oundvikligen till stress och ångest, och även om den bästa lösningen alltid är att söka professionell hjälp, finns det livsmedel som kan hjälpa oss att kontrollera kortisol och leva ett mer avslappnat liv.
Vad är kortisol och hur påverkar det vår kropp?
Det kallas stresshormonet och är ansvarigt för att hålla oss alerta i hotfulla situationer. När vi är stressade är vår kropp i beredskap och producerar kortisol.
Även om det är ett hormon som vår kropp utsöndrar naturligt, är ett överskott av kortisol inte alls bra för hälsan, eftersom det kan orsaka en farlig störning av immunförsvaret, vilket kan utlösa den fruktade inflammationsprocessen (som är en föregångare till ett stort antal allvarliga sjukdomar).
Förutom olika avslappningstekniker som yoga eller meditation finns det också vissa livsmedel som hjälper oss att hålla kortisolproduktionen i schack, och vi berättar vilka de är.
7 livsmedel som minskar kortisol
Enligt Integrative Nutrition finns det vissa livsmedel som kan hjälpa oss att kontrollera kortisol, till exempel grön te, som har ett högt innehåll av L-teanin, en aminosyra som hjälper till att lindra stress och ångest.
”Flera studier har kopplat höga doser av vitamin B till minskade stressnivåer på grund av dess förmåga att reglera binjurarna”, säger man på denna sida, så vi bör inte glömma bort magra proteiner som kyckling, ägg, kalkon och berikade spannmål.
Fisk innehåller essentiella omega-3-fettsyror, som förhindrar att kortisolnivåerna stiger under ångestattacker. ”Studier har faktiskt visat att fiskoljor hämmar stressutlöst binjureaktivering”, säger Institutive Nutrition.
Avokado är en magnesiumrik frukt som hjälper oss att reglera blodtrycket, och gröna bladgrönsaker som grönkål, spenat och mangold är rika på folat, som ”hjälper kroppen att producera humörreglerande signalsubstanser som serotonin och dopamin”.
Frön är också livsmedel som hjälper oss att kontrollera kortisol, eftersom de har ett högt innehåll av omega-3-fettsyror, och flera sorter (inklusive mandlar och solrosfrön) har ett högt innehåll av vitamin A, C och E. ”Dessa vitaminer kan hjälpa till att förebygga cellskador i hjärnan, vilket gör att hjärnan kan tolka stressfaktorer mer exakt, vilket i sin tur leder till mindre onödig stress för kroppen”, säger IIN.
Fermenterade livsmedel är också bra för att kontrollera kortisol, eftersom vissa produkter som kombucha, yoghurt, surkål och kimchi ger oss probiotika som är bra för tarmarna.