Om frågan är om mikrovågor äventyrar vår hälsa och våra livsmedel har vetenskapen ett tydligt svar.

Att använda dem på rätt sätt och med de behållare som rekommenderas av experter är nyckeln till optimala resultat.

När det gäller att laga mat snabbt och använda så lite energi som möjligt har mikrovågsugnar blivit de bästa allierade i våra kök, eftersom de är snabba, effektiva, enkla att använda och i allmänhet säkra.

Det finns dock de som ifrågasätter denna säkerhet med tanke på deras speciella sätt att värma upp mat, samt påpekar vissa begränsningar för vilken typ av tillbehör som vi kan eller inte kan införa i dem.

Vad är sanningen i allt detta, ärmikrovågsugnar verkligen säkra för vår hälsa, och förstör de på något sätt maten vi lägger i dem? Låt oss se vad vetenskapen har att säga om det.

Mikrovågsugnar och livsmedelssäkerhet: detta är vad vetenskapen säger

Mikrovågor fungerar tack vare användningen av icke-joniserande elektromagnetisk strålning med en frekvens på 2450 MHz som kan excitera vattenmolekyler, få dem att vibrera och på så sätt generera den värme vi söker vid matlagning.

Men till skillnad från joniserande strålning som ultraviolett strålning eller röntgenstrålning, som används inom medicinen , kan denna strålning inte bryta molekylernas kemiska bindningar, den kan inte skada DNA och andra celler, vilket gör mikrovågsstrålning säker.

Med andra ord har mikrovågor inte tillräckligt med energi för att bryta de kemiska bindningarna i livsmedel, så det är helt ofarligt att värma eller tina upp dem.

Så förstör inte mikrovågor näringsämnena i maten? Exponering för höga temperaturer kan leda till förlust av näringsämnen i maten, men detta gäller för alla former av matlagning, oavsett om det är en mikrovågsugn, en gaseld, en spis etc.

Vissa studier har dock visat att motsatsen till och med kan vara fallet. Det vill säga att förlusten av näringsämnen är mindre i livsmedel som tillagas i mikrovågsugn än i livsmedel som tillagas på andra sätt. Varför är det så? Eftersom de tillagas snabbare och inte lika aggressivt genom att utsätta dem för intensiv värme.

I en studie från 2020 jämfördes t.ex. näringsinnehållet i en fryst färdigrätt som tillagats i mikrovågsugn och samma rätt som tillagats i en vanlig ugn. Forskarna fann att den enda skillnaden mellan de två måltiderna var att mikrovågsugnen behöll ”något” mer C-vitamin.

I en annan studie från 2019 om förlusten av näringsämnen från vår älskade broccoli i mikrovågsugnen konstaterades att kortare tillagningstider (cirka en minut) inte försämrade näringsinnehållet i maten. Ångkokning och mikrovågsugn kan till och med öka innehållet av de flesta flavonoider, föreningar som är kopplade till minskad risk för hjärtsjukdomar.

Så det finns ingen risk med att tillaga eller värma mat i mikrovågsugn? Jo, nyckeln är att använda den på rätt sätt. Även om Världshälsoorganisationen säger att det är säkert att använda mikrovågor för att värma mat, varnar de för att om mikrovågsenergin inte tränger igenom tjockare bitar av maten ordentligt, kan ojämn tillagning uppstå, vilket utgör en hälsorisk för livsmedel som inte värms upp tillräckligt för att döda potentiellt farliga mikroorganismer.

Akta dig för plast

Med tanke på mikrovågsugnens unika sätt att fungera är det dessutom nödvändigt att använda mikrovågssäkra behållare och undvika föremål som innehåller klistermärken, dekaler eller dekorativa plastbeläggningar eftersom dessa kan lossna med värmen och producera partiklar som fastnar på maten. Och detta kan utgöra en betydande hälsorisk, som Dr Nicolás Olea, en expert på förhållandet mellan hormonstörande ämnen och hälsa, påpekade i en intervju i La Voz de Galicia.

Enligt läkaren utgör användningen av plast i allmänhet i köket en risk, och det är därför som det föreslås att man ersätter dem med material som keramik, glas eller järn. Och när det gäller mikrovågor är det viktigt att undvika att värma mat i plastbehållare, eftersom de kemiska föreningarna i plast kan frigöras vid uppvärmning.

I detta avseende råder han att ”ersätta plastmuggar med glasmuggar och om locket är av plast, ta bort det när du värmer i mikrovågsugnen och ersätt det med en uppochnedvänd tallrik”.

Anledningen är att plast innehåller monomerer och tillsatser som ger dem olika egenskaper, men dessa föreningar frigörs lättare vid upphettning. Av denna anledning bör plastbehållare inte användas i mikrovågsugn och bakformar av silikon bör inte användas.

Som vi kan se är mikrovågsugnen, om den används på rätt sätt, med de försiktighetsåtgärder som anges av tillverkarna och med redskap som inte innehåller denna typ av potentiellt skadliga plaster, en säker apparat som hjälper oss att laga mat snabbare och spara energi utan att förstöra matens näringsvärden.