Varken vin eller juice: den dryck som höjer blodsockret mest.

dryck

Frukt innehåller naturliga sockerarter, som förstärks när vi tar bort fibrerna när vi juicar den. Och alkohol innehåller kolhydrater, som sedan omvandlas till socker i våra kroppar.

Många undrar vilken dryck som är hälsosammast när det gäller glykemiska toppar, naturlig juice, vin eller öl. Och det finns olika nyanser att vara medveten om. Det som har bevisats är att sockerhaltiga drycker är skadliga. En ny studie av forskare vid Gerald J. and Dorothy R. Friedman School of Nutrition Science and Policy vid Tufts University i USA, i samarbete med andra internationella experter, har avslöjat alarmerande siffror om effekterna av konsumtionen av sockerhaltiga drycker på den globala hälsan . I studien, som publiceras i den ansedda tidskriften Nature Medicine, uppskattas att 2,2 miljoner nya fall av typ 2-diabetes och 1,2 miljoner nya fall av hjärt-kärlsjukdomar varje år orsakas av överdriven konsumtion av dessa drycker.

Som ett alternativ till dessa läskedrycker är det därför bra att känna till egenskaperna hos andra drycker som t.ex. naturliga juicer, vin eller öl. Många tror att alkohol, t.ex. vin eller öl, inte påverkar blodsockernivån alltför mycket, eftersom det inte är en särskilt ”söt” dryck och inte heller har en hög alkoholhalt. Detta är inte helt sant, eftersom alkohol är full av kolhydrater som sedan omvandlas till socker i kroppen.

Öl

I motsats till vad många tror, mellan naturlig juice utan tillsatt socker, vin eller öl, innehåller den senare mer kolhydrater. Man bör därför komma ihåg att om man dricker mer än en öl kommer den glykemiska toppen att vara högre än normalt, även om det verkar vara en sockerfri dryck.

Man får inte glömma att alkohol innehåller många kalorier som tillsammans med de kolhydrater som nämns ovan kan ge upphov till en glykemisk topp. Öl är ansvarigt för blodsockertoppar, som snabbt kan förvandlas till hypoglykemi, vilket gör det svårare att kontrollera. Av denna anledning pekar experter ut öl som den stora fienden när det gäller att kontrollera blodsockernivån.

Det bör dock påpekas att kvantiteten är nyckeln: en enda öl gör ingen skada, särskilt om vi håller oss hydrerade för att undvika dessa upp- och nedgångar.