Koffeinförgiftning är inte alls vanligt, eftersom de allvarliga symtomen som krävs för att man ska kunna tala om ”förgiftning” uppstår vid intag av kosttillskott eller överdriven kaffekonsumtion, vilket sällan sker av misstag.
Det som kan vara vanligare är att man får mildare symtom som uppträder efter att man har druckit för mycket kaffe eller tagit kaffekapslar.
Här kan vi inkludera känslor av nervositet, ångest och till och med hjärtklappning. Det är också mycket troligt att man samma natt får sömnbesvär och sover dåligt.
Om vi går lite längre och ökar svårighetsgraden kan vi uppleva huvudvärk eller till och med illamående. Från och med detta ögonblick är det rekommenderat att söka läkarvård, eftersom det också kan uppstå hjärtrytmrubbningar, kramper och andningssvårigheter.
Dessa allvarligare fall skulle inträffa efter en oansvarig mängd och är mycket osannolika att uppstå av misstag. Det är dock viktigt att komma ihåg att känsligheten för koffein varierar mycket från person till person och att även vikten spelar en viktig roll.
Det är också viktigt att vara uppmärksam på barn och ungdomar, eftersom de kan vara mer känsliga för denna typ av förgiftning om de missbrukar koffeinhaltiga energidrycker.
Hur länge håller öppnade oliver i kylskåpet?
Hur länge en konserverad produkt håller i kylskåpet kan variera mycket beroende på ingredienserna.
Eftersom det inte finns några standardformler kan rekommenderad konsumtionsdatum efter öppnandet variera mycket, och ännu mer när det gäller picklad mat, där salt- och vinägerhalten varierar mycket.
Vi ska inte ta för givet att eftersom konserver tidigare var avsedda att hålla i månader, så kommer alla dagens produkter att hålla lika länge, för så är inte fallet. Förr var recepten avsedda att förlänga livsmedlens hållbarhet, medan dagens recept är mer inriktade på att smaka gott.
Även förekomsten av tillsatser som konserveringsmedel kan påverka hållbarheten i hög grad.
Jag rekommenderar att du läser konsumtionsrekommendationerna på etiketten till dina oliver, eftersom tillverkaren har kontrollerat hållbarheten och säkerheten för konsumtion av konserverade produkter inom ramen för sina karantän- och kvalitetskontroller.