2012

PÅ GÅNG

2012

December 2012

Så går året mot sitt slut och det börjar bli dags att summera. Fyra utställningar blev det. Ett genomsnittligt antal för mig, ser det ut som när jag tittar tillbaka på tidigare år. Och ett lagom antal, skulle man kunna tillägga. Lagom för att det ska vara lustfyllt och inte bara stressande. För jag vill inte ta tid från porträtten, som jag också älskar att jobba med. Nu avslutar jag årets arbete och tar lite julledigt, men i tankarna förbereder jag redan nästa utställning som är i februari. God jul! Vi ses nästa år.

Redan julkortsvacket i trädgården.

November

Jag är en utpräglad sista-minuten-människa. Så nu stå jag här igen med alldeles för mycket att göra på alldeles för kort tid. Men kanske att jag behöver leva så här: att skapa lugnt och förutsättningslöst i några månader för att sedan jobba klart under stress sista veckan. Det tycks vara bra för min kreativitet. På fredag den 9 november ska jag bygga årets sista utställning på Active biotech här i Lund. Så nu är ugnen igång och jag gjuter betong och efterarbetar för glatta livet. I det här skedet vet jag inte vilka skulpturer som ska vara med på utställningen. Det bestämmer jag slutgiltigt på fredag tillsammans med Ingrid Fredriksson som ställer ut sina målningar. Det ska bli kul.

Den här gågen är utställningen inte öppen för allmänheten.

Oktober

Jag älskar hösten: de fantastiska färgerna, den höga luften, stearinljusen på kvällarna, höstsopporna, och lagren av roliga koftor och sjalar. Dessutom är det lättare att arbeta inne igen jämfört med under sommaren, även om just den här sommaren kanske inte var den soligaste. Ja, hösten är härlig!

Just nu arbetar jag intensivt inför utställningen på Active Biotech här i Lund. Även denna gång ställer jag ut tillsammans med Ingrid Fredriksson, måleri. Utställningen år i november.


September

15 september 2012. Kulturnatten är över. Och jag är alldeles slut. Jag blev superförkyld lagom till utställningen och kände mig lite kall där jag stod på gården och tog emot folk. Bortsett från det var det fantastiskt roligt att det kom så många och tittade. Vi skulle egentligen ha stängt vid 21, men besökare fortsatte att komma i en strid ström så vi höll öppet två timmar till. Det här var så kul att vi nog måste satsa på en repris nästa år.

Innan mörkret föll på Kulturnatten.

Nu är det bestämt. Det blir en utställning under Kulturnatten . Den 15 september mellan 17 och 21 står jag och mina skulpturer mitt i Lund, på Kungsgatan 2:s gård, intill Café Ariman. Jag får sällskap av Catrina Liljegren, målare, och Paul Anders Wallin, fotograf. Kul att få ställa ut så mitt i smeten! Välkomna!

Augusti

I väntan på nästa utställning, som troligen blir under Kulturnatten här i Lund den 15 september (återkommer med mer information om den), jobbar jag intensivt i brons just nu. Det är mycket arbete. Jag modellerar först i lera och gör sedan gipsformar som jag gjuter i. När gjutningen är klar är det dags att skära bort gjutkanaler och "skägg" samt slipa bort de vassa kanterna. Det är många moment och mycket tankearbete för att få det rätt. Men roligt är det. Totalt gör jag tre porträtt och tre fria skulpturer.

Galleristen Sara bland mina "franska" skulpturer.

Juli

Utställningen i Frankrike är igång. Mina skulpturer står sedan några veckor till allmän beskådan i Callian, Provence. Jag (och de andra utställarna) presenteras i ett informationsblad i galleriet och på Itineraires-ceramiques hemsida. Galleristen Sara gjorde en kort intervju med mig som hon kokade ner till några rader. Den som behärskar franska kan läsa här. Min presentation finns längst ner på sidan. Utställningen pågår en bit in i september.

Ingen ateljéhund.

Juni

I februari berättade jag om mitt mål att göra vår nya familjemedlem Zaki till ateljéhund. Det gick inte riktigt som planerat. Zaki tycker att ateljén och ateljématten (jag) är något av det tristaste som finns. Nej, konstnärslivet är inget för honom. Så efter morgonrundan stannar han istället hemma och sover tills min yngsta, Anna, kommer hem från skolan och tar ut honom på nästa promenad. Det är livet enligt Zaki.

Maj

Ny månad, nya projekt. Jag har blivit inbjuden att ställa ut på ett galleri Itineraires-ceramique i Callian, Provence. Det roliga är att galleristen brinner för keramik och keramisk skulptur. Under sommaren deltar jag i hennes samlingsutställning med ett tiotal skulpturer. Det känns smickrande. Jag håller som bäst på att färdigställa en grupp stolta kvinnor som jag snart ska skicka ner. Gäller att förpacka dem väl...

April

9 april. In i det sista kom besökare till galleriet, men 18.00 tog vi ner skyltar, flaggor och började att packa ihop det som var kvar av uställningen. Det har varit fyra roliga dagar. Jag har träffat många trevliga människor och fått massor av respons, något som är jätteviktigt för mitt fortsatta skapande. Jag vill tacka alla som kom! Inom några dagar meddelar jag vem som vunnit kvinnan i grön hatt i konstlotteriet.

Fullt i galleriet på långfredagen.

6 april. Årets påskrunda är igång. Jag tror aldrig att vi haft så många besökare någon dag som denna långfredag. Verkligen jättekul! Blir spännande att se om det fortsätter så.

Mars

18 mars. Ett litet jubileum på gång. För femte året i rad ställer jag ut i galleriet på Backåkra vandrarhem, Österlen. Backåkragruppen slår upp portarna på långfredagen den 6 april och håller öppet till och med annandagen den 9 april. Utställare i år är - förutom jag - Ingrid Fredricsson, måleri, och Aleksander Bjelovuk, skulptur. Jag och Aleksander kommer att finnas på plats i galleriet varje dag mellan 10 och 18. Jakobs kafe´ serverar mat och fika. Varmt välkomna!


10 mars. Bråttom, bråttom. Årets påskutställning närmar sig med stormsteg. Den här veckan måste allt jag vill ha med på utställningen vara klart. Sedan ska skulpturerna torka i tre veckor och därefter brännas. Just nu känner jag världens flow. Men hinner jag bli färdig? Måste jobba nu!

På plats i ateljén.

Februari

Oj, tiden bara flyger fram. Mycket tack vare mitt och familjens senaste projekt: hund. För några veckor sedan hämtade vi Zaki, en shiba inu, en japansk urhund från Vellinge. Han är världens underbaraste så klart och nu arbetar jag på att göra honom till ateljéhund. Än har han inte förstått tjusningen med det, men jag hoppas att det kommer. Vov!

Januari

Efter flera mysiga veckor med familjen framför brasan är jag riktigt sugen på att få ordentligt med tid i ateljén igen. Jag har en del idéer om vad jag vill jobba med och förbereder mig så smått inför påskutställningen.