2016

PÅ GÅNG

2016

December 2016

Tiden går fort. Det är redan december och dags att summera 2016. Det blev en mindre och en större utställning under året som i övrigt naturligtvis präglats av uppdraget för Domkyrkan i Lund. Jag har levt med Sankt Laurentius och kejsaren hela året, ja egentligen längre än så. Jag har skissat, skapat, ställt samman, ratat, ändrat, mätt (nischen i Domkyrkan är trång och lite skev) och slutligen fått allt på plats. Jag känner mig verkligen hedrad över att Domkyrkan valde mig för uppgiften. Nu tar jag ledigt över jul och sedan blir det dags att tänka på påskrundan. God Jul och Gott Nytt År!

Jag och mitt verk under invigningen i Domkyrkan.

November

Onsdagen den 30 november är jag inbjuden till Domkyrkan för att prata om mina Laurentiusskulpturer. Efter mässan, som börjar kl 18.30, kommer domkyrkokaplanen Lena Sjöstrand att berätta om helgonet Sankt Laurentius. Jag pratar om den konstnärliga processen. Välkomna!


Oktober

27 oktober. Äntligen! Nu står Sankt Laurentius, den maktfullkomlige kejsaren och det fattiga folket i Domkyrkans nisch. Det krävdes en hel del arbete av kyrkans duktiga hantverkare för att få bakgrundsplattor och hyllor på plats. Jag fick också hjälp av SVT:s belysningstekniker som var i domen för att rigga ljuset inför påvens besök. Tack allihop! Och allt blev klart i tid, skönt! Domkyrkan skrev några rader på instagram.


Det är knappt en månad kvar tills påven kommer till Lund och nu är alla mina Laurentiusskulpturer brända. För tillfället väntar jag bara på att belysningen och hyllplanen, de senare i svartoxiderad plåt, ska bli färdiga. Jag har så smått börjat jobba fritt igen. Inspirerad av känslorna i Laurentiusverket har jag fortsatt på det spåret, fast med mer samtida figurer. Det är väldigt roligt att arbeta med starka uttryck!

Folket sörjer Laurentius död. Del av slutscenen.

September

Nu är alla figurer i Laurentiusverket färdiga. Vissa har jag hunnit bränna, andra står på tork. Nästa steg är att tillsammans med domkyrkoarkitekten Erik Wikerstål ställa upp de tre scenerna, exakt så som det ska se ut i Domkyrkan, och sätta belysningen. Det är oerhört viktigt eftersom belysningen ska tillverkas på fabrik och ljuset därefter inte kan riktas om. Det får ju inte bli spöklikt.

Dagens helsida i Sydsvenskan.

Augusti

22 augusti. Nu kan jag berätta om det projekt som jag arbetat med sedan i våras. Jag har blivit anlitad av Lunds domkyrka för att göra ett skulpturalt verk om Domkyrkans skyddshelgon, Laurentius eller Sankt Lars. Det blir en berättelse i tre scener och verket ska förhoppningsvis stå klart tills påven Franciskus besöker Lund i slutet av oktober. Idag publicerades en intervju med mig i Sydsvenskan. Här kan du läsa artikeln.


1 augusti. Det har varit varmt ett tag nu. Det är skönt, men värmen ger mig vissa praktiska problem. Temperaturen stiger i ateljén vilket innebär att leran torkare snabbare. Torr lera är svår att ändra, så det gäller att jobba snabbt och fukta flitigt. Till min hjälp har jag blomspruta och plastpåsar. Jag sprayar och sprayar under arbetets gång och efteråt plastar jag in skulpturen så noggrant jag kan för att den ska gå att jobba med nästa dag. Men jag tar gärna omaket  jag älskar sommaren.

Hästhuvudet är gjort av skulptören Jacques Boeyr.

Juli

Jag har varit på semester i Frankrike. Skönt att bryta vardagen, få vila, umgås med familjen, läsa böcker, äta croissanter och dricka ett och annat glas rosé. Dessutom brukar jag alltid passa på att se lite konst. I Provence, där jag varit, pågår utställningar i var och varannan by. Det är skiftande kvalietet på det som visas, men det brukar alltid finnas något intressant eller roligt, som Jacqes Boyers skulpturer till exempel. Hans verk fanns att se i Saint-Cézaire där massor av utställare visade konst direkt på gatan. Tänk om vi haft samma klimat i Sverige!

Ateljéhund.

Juni

I juni 2012 berättade jag om mitt projekt att få vår nya familjemedlem Zaki att trivas i ateljén. Det misslyckades, han gillade aldrig lokalen. Men i min nya ateljé stormtrivs han. Efter morgonpromenaden ligger han vid mina fötter och sover större delen av dagen. Då, och då vaknar han, spanar på dem som passerar utanför och skäller ibland, särskilt på brevbäraren. Zaki har blivit en riktig ateljéhund. Det är trevligt.


Maj

För ett tag sedan blev jag ombedd att ställa ut några av mina skulpturer på Eon. Jag tackade så klart ja och häromdagen var jag där och ställde upp dem. Utställningen är för företagets kunder och pågår under en månad.

Årets lotterivinst: Kvinna på Catwalk.

April

Så var konstrundan över för denna gång. Tack alla ni som besökte mig! Hela året arbetar jag ensam i min ateljé och därför är det fantastiskt att få träffa er. Det är verkligen spännande att se vilka reaktioner mina skulpturer väcker, att ta del av era tankar och få höra alla uppskattande ord. Det ger mig energi att fortsätta jobba med konsten. Stort, stort tack!

Jag vill också passa på att berätta att vinnaren i mitt konstlotteri blev Kjell Viberg. Grattis!

Jag i tidningen Vad händer på Österlen.

Mars

Äntligen dags för Konstrundan! Hela året står jag i min ateljé och jobbar med radion som enda sällskap. Jag älskar det, men ibland behöver man träffa människor. Det gör jag under påsken och det är jättekul. Alla möten, alla reaktioner och alla kommentarer är otroligt spännande att ta del av. Långfredagen den 25 mars är jag redo igen. I år ställer jag ut på pop-up-galleriet Galleri 180 grader i Simrishamn (inget Backåkra i år – i längden blev det för mycket med två utställningar). Jag kommer att vara på plats i galleriet alla dagar i påsk. Välkomna!

Galleri 180 grader, Östergatan 47 Simrishamn, 25-27 mars, kl 10-18, 28 mars, kl 10-15.

Street Art i Marseille. "Think nature" är skrivet med mossa.

Februari

Jag har varit på kortsemester i Marseille, Europas kulturhuvudstad 2013. Så spännande! Den vackra hamnen, det arkitektoniskt intressanta Mucem, de slitna kvarteren, människorna, maten, solen och så all gatukonst - överallt upptäcker man skulpturer, väggmålningar och graffiti. Kan verkligen rekommenderas!


Januari

Nytt år, nya projekt. Jag känner att jag ligger lite efter min planering. Anledningen är att ateljébygget och flytten av alla grejer från gamla till nya ateljén tagit tid från mitt skapande. Dessutom saknar jag fortfarande el till min keramikugn, så ännu kan jag inte bränna något. Nåja, elektrikern har lovat att komma i veckan, så snart är jag förhoppningsvis ikapp. Tur det, för påsken närmar sig med stormsteg.