2023

PÅ GÅNG

2023

December 2023

Vart tog det här året vägen? Det gick så snabbt att jag nästan inte hann med. Höjdpunkten blev utställningen i Härnösand och det fina mottagandet jag fick där. Det tar jag med mig inför nästa år.


Juli 2023

Jag brukar alltid passa på att se konst eller träffa konstnärer när jag är på semester. I år var inget undantag. Nyligen var jag med när den duktige konsthantverkaren (och konstnären) Adriano Dimartino i Montauroux, Frankrike, brände keramik med rakuteknik. Kul att se! 


Så här går det till i korthet: Glaserade föremål placeras i en särskild ugn som hettas upp till cirka tusen grader. Därefter tas föremålen ut och läggs i en behållare med brännbart material, till exempel sågspån. Materialet antänds och rök och lågor tränger in i leran och glasyren, och reagerar kemiskt med dessa ytor. När de heta föremålen placeras i den kalla behållaren skapas sprickor i glasyren, vilket ger den krackelerade effekten som är typisk för rakukeramik. När föremålen har svalnat tas de ut från behållaren och rengörs. Du kan se några bilder här nedanför.


För många år sedan gick jag en kurs och gjorde några skulpturer i rakuteknik. Kanske något att ta upp i framtiden.

Adriano förbereder sig för att öppna ugnen med de glödheta föremålen.

Han placerar koppar, skålar och fat i lådan där träspånen börjar brinna.

Till höger den färdiga keramiken.

Juni 2023

Jag var nyligen på en egenkomponerad konstrunda i Danmark.

Först besökte jag Arken i Köpenhamn och såg den danska skulptören Eva Steen Christiansens utställning Hydra, ett stort rum fyllt med ett tiotal skulpturer i stort format. Det var lekfullt och livsbejakande, och kul att det gick att krypa in några av dem och uppleva dem med fler sinnen.

Jag på Arken bland Eva Steen Christiansens roliga skulpturer.

Jag var också på Louisiana i Humlebæk och såg den amerikanska konstnären Dana Schutz. Hon är framförallt målare, även om hon gjort en del skulpturer också, och har en i mitt tycke expressionsistisk stil. Mycket färg, groteska människor, roligt och starkt på samma gång.

En av Dana Schutz uttrycksfulla målningar på Louisiana.

Jag passade också på att se Själlands nordkust med dess långa stränder och vackra natur. Att sedan solen sken hela tiden gjorde inte saken sämre.

Maj 2023

För någon vecka sedan var jag i Härnösand igen och plockade ner utställningen. Jag känner mig oerhört glad och tacksam: Dels hade jag väldigt roligt och träffade många spännande människor, dels fick jag fina recensioner i de norrländska tidningarna. 


Så här skrev till exempel Katarina Östholm i Tidningen Ångermanland: ”Är det någon gång man vill ta med hela familjen på konstutställning så är det till Härnösands konsthall som man ska styra kosan” och utnämnde utställningen till ”Årets hittills roligaste”. Artikeln ligger bakom betalvägg.


I den nätbaserade konsttidningen Volym skrev Karin Lundqvist:

”Att skratta, le eller skrika är inte särskilt vanliga uttryck i konsten. Det är svåra sinnesstämningar att försöka fånga och återge, därför är det så imponerande då en konstnär verkligen lyckats med det.”

Hon avslutade:

”För flera av oss blir det en omedelbar förälskelse och igenkänning, i surikaterna men också i Annika Rehns varmt humoristiska, generösa och livsbejakande skulpturutställning.”


April 2023

13 april. Konstrundan är över och jag känner mig glad, nöjd och en aning utpumpad efter dessa fyra dagar. Jag upplever att det kom lika många besökare i år som före pandemin, vilket är väldigt roligt. Tack för alla spännande möten och samtal – det är verkligen givande att få er input. Nu ska jag till Härnösand igen och packa ihop utställningen där.

Konstlotteriet är för övrigt avgjort och vinnare blev nummer 56. Grattis!

Lotterivinsten – kvinnor på catwalk. Vinnaren valde damen i den röda hatten.

5 april. I påsk ställer jag som vanligt ut mina skulpturer på pop-up-galleriet 180 grader på Östergatan 47 i Simrishamn. Jag har öppet långfredag till söndag 7–9 april kl 10–18 och måndag annandagpåsk den 10 april kl 10–15. Välkomna!


Mars 2023

Så har det blivit dags att köra norrut. Torsdagen den 16 mars är det vernissage för min utställning ”Jag - Du" på Härnösands konsthall. Ska bli roligt! Dessutom spännande att se en del av Sverige som jag inte har så mycket erfarenhet av, skåning som jag är. 


Februari 2023

I samband med Grands födelsedag fredagen den 24 februari visas mina skulpturer i hotellets vackra miljöer mellan klockan 14 och 16. Det blir  också ett litet konstsamtal med mig i Piratensalen. Därefter kommer en del av mina skulpturer att vara kvar i salongerna. Välkomna!

Omslagsbilden till Grands kalender där mina skulpturer är med. Foto: Kennet Ruona.

Januari 2023

Nytt år och dags att blicka framåt. I vinter och vår har jag tre utställningar att se fram emot. Nästa månad visas en del av mina skulpturer på Grand i Lund, i mars ställer jag ut på Härnösands konsthall och i april är det dags för konstrundan. Jag kommer att berätta mer om dessa händelser längre fram.