2021

PÅ GÅNG

2021

December 2021

Året går mot sitt slut och det är dags att summera. Det blev ännu ett märkligt coronaår med ovisshet och uppskjutna utställningar. Höjdpunkten blev så klart mitt deltagande i Liljevalchs vårsalong. Trist bara att jag själv inte hann se den – bilen havererade på semestern just när jag skulle dit under utställningens sista dagar. Nu är det i alla fall dags för lite välbehövlig semester. God jul, vi ses nästa år!

Bronsbysten står numera på AF i Lund.

November 2021

Akademiska föreningen i Lund anlitade mig nyligen för ett hedrande uppdrag - att porträttera en medarbetare som tackas av efter lång och trogen tjänst. AF har nu invigt bysten som är i brons och naturlig storlek. Det var ett roligt uppdrag.


Oktober 2021

Jag har fått många beställningar på porträtt och arbetar därför intensivt med det just nu. När man når detaljerna är det läsglasögon på. Många timmar tar det att få till det och det gäller att stoppa i rätt tid. Det får inte bli en exakt avbildning, som en 3D-scanning, då blir verket dött. Den konstnärliga tolkningen av personen måste finnas kvar i det färdiga verket.

Detaljstudie av ett porträtt under arbete.

September 2021

Slutet av augusti och delar av september gick åt till att få ordning på vår bil som havererade under semester i Frankrike. Trist och dyrt, men nu är den i alla fall fixad. Vi firade bilens återkomst med att åka till Fabriken Bästekille på Österlen, där det just nu pågår en utställning om Hertha Hillfon som skulle ha fyllt 100 år i år om hon levat. Hertha Hillfon har alltid funnits där som en av de stora skulptörerna för mig, mycket eftersom hon höll fast vid leran som främsta uttrycksmedel, till skillnad från många andra skulptörer som gick över till brons efter en tid. Jag inspireras också av att hon vågade göra så stora verk i lera, ofta av flera stycken som hon fogade samman. Det är tekniskt mycket komplicerat eftersom leran krymper så olika när den torkar, vilket kan resultera i att allt blir skevt och inte passar ihop. Spännande utställning, gå och se!

”Syster vatten” av Hertha Hillfon. Ett av många verk på Fabriken.

Augusti 2021

Den 7 augusti är det vernissage för Kalk Gallery’s utställning Art Outside där jag deltar med en skulpturinstallation. Totalt är det åtta konstnärer som ställer ut skulpturer, installationer, landart med mera i galleriets fina park. Förutom jag deltar även konstnärerna Tom Pihl, Jan Antreski, Kristina Schultz, Johan Lindberg, Jasmine Cederqvist, Ida Bentinger, Jackie Kaplan Persson. Utställningen pågår till den 18 september.

Jag blev intervjuad i Skånska Dagbladet angående utställningen. Artikeln publicerades den 3 augusti.

En del av mitt verk Flockmentalitet.

Artikeln om mig i Skånska Dagbladet den 3/8 2021. 

Juli 2021

Utställningen på Österlen är över. Kul att så många hittade till mig trots att det är inte var den vanliga tiden för konstrundan, det vill säga påsken.

Den 23–25 juli kommer jag att ha en ny utställning, i Blå hallen i Höganäs, tillsammans med Sophie Tolstoy, måleri. Välkomna då!

Man kan också se mina skulpturer på Liljevalchs i Stockholm och konsthallen i Hässleholm där utställningarna fortsätter. 


Juni 2021

Påskens konstrunda på Österlen blir nu av i midsommar istället. Jag ställer ut på pop-up-galleriet 180 grader som jag brukar. Utställningen pågår från lördagen den 26 juni (midsommardagen) till och med söndagen den 4 juli. Mitt tema blir den här gången corona, eller snarare vad som förhoppningsvis kommer efter corona. I filmen här nedanför kan du få ett smakprov på vad jag jobbat med. Galleriet visar också Pia Jönssons vackra silversmycken. Öppet helger kl 10–18, vardagar 13–17.

Klicka på bilden för att se filmen.

April, maj 2021

Efter en del väntan slog Liljevalchs äntligen upp portarna för vårsalongen den 21 maj. Mina skulpturer har synts bra i bland annat SVT:s kulturnyheterna, TV4, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Jättekul!

Mina skulpturer dyker upp i den här filmen från Liljevalchs. Klicka på bilden för att se filmen.

Jag deltar även i en annan utställning – i Hässleholm. Där ställer jag ut tillsammans med Anna och Tora Törnqvist (måleri) i den vackra konsthallen som ligger i kulturhuset. Utställningen blir jättefin, tycker jag. Det var länge osäkert när den skulle öppna men i juni slås portarna upp.

Artikel från konsthallen i Hässleholm. Ur Norra Skåne. Klicka för större bild.

Mars 2021

Jag har just inlett ett samarbete med Kulturen i Lund. Museibutiken ska börja sälja mina skulpturer, närmare bestämt Lundaprofiler. Först ut blir den kände spexaren Folke ”Spuling” Lindh, Sveriges första kvinnliga biskop Christina Odenberg och kompositören Sten Broman. Om det hela faller väl ut kanske det blir fler porträtt så småningom. Ett jätteroligt uppdrag!

Tre Lundaprofiler på tork: ”Spuling”, Christina Odenberg och Sten Broman.

Februari 2021

Årets Konstrunda blir inte av i påsk heller, utan skjuts fram till midsommar på grund av coronan. Tråkigt, men kanske det enda rätta just nu. Om det blir en Konstrunda i sommar så kommer jag att ställa ut i Simrishamn, på Östergatan 47 där jag brukar hålla till. Mer om det när jag vet mer.

Under arbetet till vänster, och det färdiga porträttet med sockel till höger.

Januari 2021

Jag har nyss blivit klar med en ovanlig skulptur. I höstas fick jag en beställning på ett porträtt som skulle bli en födelsedagspresent. Beställaren ville att jag skulle avbilda hennes man i romersk stil, så stor som min ugn tillåter. Det var utmanande rent tekniskt och tungt, men det gick bra och var väldigt roligt. Det fick en fin placering i fönstret hos beställaren!