2013

PÅ GÅNG

2013

December 2013

Så var snart ännu ett skulpturår till ända. Det har gått sex år sedan jag bestämde mig för att satsa professionellt på skulpturen, ett beslut jag inte ångrat en dag. Min lust att skapa är lika stor nu som då, idéerna lika många och jag njuter lika mycket av få jobba i min ateljé. Nu tar jag snart julledigt, sedan är det dags att börja tänka på påsken. Men det där med fasta hoppar jag nog över. God jul och gott nytt år!

En förebild.

November

Jag var i Köpenhamn häromdagen. En kall vind slet i kläderna och regnet föll från en tröttsamt grå himmel. Men i konstmuseet Arkens entré såg jag solen igen. Från ena väggen tittade en jättelik Frida Kahlo ner på mig. Denna underbara Frida Kahlo! I sina sjävporträtt visar hon upp sin sårbarhet och sina svagheter, men hon gör det på ett starkt, stolt, modigt och kvinnligt sätt. Kläderna, smyckena, håruppsättningarna är fantastistiskt lekfulla, tavlorna flödar av färg. För några år sedan såg jag filmen om henne, jag längtar efter att se den igen. Viva Frida!

I väntan på förädling.

Oktober

För tillfället är det trångt i kylskåpet. Ett porträtt i vax, som snart ska förvandlas till en bronsskulptur, trängs med fil och mjölk. Anledningen till den kyliga placeringen är att jag varit orolig för att vaxet ska deformeras när solen skiner in genom fönstret. Man tager vad man haver.

På plats i Romelegårdens konsthall. Vänster: skulpturen Ufo.

September

Det är dags för utställning igen. Den här gången en jurybedömd sådan, det vill säga, en jury väljer ut vilka konstnärer som ska få delta. Jag är en av dem som ställer ut på Romelegården mellan den 7 och 15 september. Det svåra med en samlingsutställning är att man inte kan planera riktigt i förväg eftersom man inte vet vilka konstverk som hamnar intill ens egna. Det blir en utmaning att få till kompositionen.

Augusti

Det var länge sedan vi hade en så fin sommar som i år. Härligt! Livet blir onekligen lättare att leva när solen skiner. Men just nu drar ateljén mer än det vackra vädret. Efter utställningen och min semester har jag så många idéer som jag måste få jobba med. Då är min svala källarateljé ett behagligt alternativ till solen.

Sommarutställning.

Juli

Nu är det dags igen. Den 25–28 juli, torsdag-söndag, ställer jag ut mina skulpturer på Galleri 180 grader i Simrishamn, Östergatan 47. Utställningen är öppen 11–19 varje dag. Jag kommer att vara på plats i galleriet samtliga dagar. Den som gillar marknader bör komma på torsdagen eller fredagen då Simrishamn har sina Krämardagar. Välkommen!


Juni

Sommaren närmar sig och med den en ny utställning. I juli planerar jag att visa mina skulpturer på Galleri 180 grader i Simrishamn, där jag även ställde ut i påskas. Datumet är inte spikat, men så fort jag vet berättar jag det här. Den här gången kommer jag att vara på plats i galleriet.


Maj

Mycket att göra just nu. Jag fick massor av beställningar efter påskrundan, både porträtt och fria skulpturer, och nu arbetar jag intensivt med dem. Lite stressigt – men väldigt roligt.

Kvinnor på Catwalk.

April

Konstlotterierna är avgjorda. Vinnare i Simrishamn blev Anne-Maj Östman (Kvinna på catwalk t v) och i Backåkra Peter Holten (Kvinna på catwalk t h). Jag kommer att kontakta er. Tack alla ni som deltog.


1 april. Påsken är över och den slutade i strålande sol. Så även för mig. Jag har haft fantastiska dagar i galleriet där jag träffat massor av nyfikna och intresserade besökare. Jag hade önskat att jag kunnat klona mig och vara både i Backåkra och Simrishamn samtidigt, men jag har fått nöja mig med rapporter om att även Simrishamnsutställningen varit väbesökt och uppskattad. Jätteroligt! Som konstnär arbetar man ju mest ensam, därför är det oerhört värdefullt att få respons ibland. Så tack alla ni som kom! Ni ger mig lust att fortsätta arbeta. Förresten, så fort jag hinner meddelar jag vilka som vunnit i konstlotterierna. Nu ska jag pusta ut lite.

Utställningen på Backåkra.

Mars

29 mars. Så var utställningarna igång. Trots att det snöade lite igår på långfredagen hittade många besökare till galleriet, både i Backåkra där jag står, och till Galleri 180 grader i Simrishamn. Från och med idag, påskafton, lovar meteorologerna bättre väder med en hel del sol. Det tycker jag låter bra, våren ska väl ändå komma med påsken?

Vernissage på Galleri 180 grader.

28 mars. Påskrundan tjuvstartade för min del på skärtorsdagens kväll med invigningsvernissage för nya Galleri 180 grader i Simrishamn. Där berättade jag om min konst för de inbjudna besökarna. Trevligt! Imorgon börjar utställningarna på riktigt.


Det drar ihop sig till konstårets höjdpunkt, påskrundan. Den här gången ställer jag ut på två ställen, dels som vanligt med Backåkragruppen i galleriet på Backåkra vandrarhem på Österlen, dels på nystartade Galleri 180 grader i Simrishamn. Jag kommer att vara på plats i Backåkra där jag ställer ut tillsammans med skulptörerna Karen Augustin och Ulrike Stielau. Välkomna!

Årets affischer.

Öppettider:

Backåkra: 29 mars-1 april (långfredagen till annandag påsk), 10-18.

Galleri 180 grader, Östergatan 47 Simrishamn: 29-31 mars (långfredagen till påskdagen), kl 10-18.

Jag kan också tipsa om Hammarlunda konststall, nära Flyinge, där jag har två skulpturer med i årets utställning.

Vad kan man inte göra med en tetra?

Februari

Idag byggde jag utställningen på Tetra Pak. Den här gågen kunde jag inte låta bli att specialgöra ett verk. När jag fick uppdraget mindes jag plötsligt barndomens Sunkist, apelsindrycken som serverades ur den klassiska trekantiga tetran på 70-talet. Ja, det vill säga, jag mindes inte hur drycken smakade, men jag mindes färpackningen. Jag bestämde mig för att jag göra något på temat. Resultatet blev Tetra Street (se bilden ovan). Men vägen dit var svårare än jag kunnat ana. Trekantstetran verkar leva i skuggan av sina nyare kusiner och jag fick åka Lund runt innan jag hittade pyramidformade mjölkförpackningar på Hotell Lundia. Jag fick med mig några till ateljén där de fick agera modell. Kul var det i alla fall. Utställningen pågår månaden ut, men är inte öppen för allmänheten.

Kvinnor vi mötte i Kumily, Indien.

Januari

Jag har just kommit hem efter en tre veckor lång, fantastisk resa i Kerala i sydvästra Indien. Jag och min familj tog oss runt med bussar, tåg, rikshaw och bil längs de hårt trafikerade vägarna längs kusten och upp i bergen. "Kerala" betyder cocosnötspalm och det är lätt att förstå, palmer växer överallt tillsammans med kaffe, te, kardemumma, peppar och mängder av andra kryddor. Men det jag framförallt kommer att minnas är kontakten med alla vänliga och nyfikna människor. Kanske kan de fungera som inspiration till ett konstnärligt projekt framöver.