2017

PÅ GÅNG

2017

December 2017

2017 går mot sitt slut och det är dags att sammanfatta mitt tionde år som profesionell skulptör. Jag har bara haft två utställningar i år, men i gengäld har jag haft väldigt många beställningar. Just nu arbetar jag intensivt med nya bronsskulpturer. Jag formar i lera och gör sedan gummi- och gipsformar som jag gjuter i hos konstnären Jonas Högström. Det är komplicerat men spännande. I jul kommer jag att jobba en del i min ateljé i Lund. Den som vill får gärna titta in - hör bara av er innan. God Jul och Gott Nytt År!

Bronsskulpturer på gång.

November

Så var utställningen hos Zimmerdahl över. Det var roligt att vara i lokalerna med den fina utsikten över Lunds domkyrka och att möta en delvis ny publik. I mötet med besökarna ser jag min konst på ett nytt sätt och jag får alltid nya idéer till framtida projekt. Den här gången kände jag mig också inspirerad att börja arbeta mer i brons. Vi får se hur det blir.

Från vänster till höger: Jag, Fredrik zimmerdahl och Cecila Nelson. Foto: Henry Soomus

Oktober

21 oktober. Det var otroligt mycket folk på vernissagen hos Zimmerdahl under lördagkvällen. Jag hann inte sitta en minut, vilket får ses som ett angenämt problem. Lunds förra konsthallschef Cecilia Nelson invigde kvällen med ett tal om utställningen och Fredrik zimmerdahl och hans stab såg till att det fanns dricka och tilltugg. Trevligt! Utställningen är öppen den 22, 28 och 29 oktober.


1 oktober. Lördagen den 21 oktober under Konstkväll Lund ställer jag som sagt ut hos Zimmerdahl på Krafts torg 2, alldeles bakom Domkyrkan. Utställningen är öppen klockan 17-22 då jag också är på plats. Klockan 18 pratar Lunds förra konsthallschef, Cecilia Nelson, om mig och min konst. Den som inte har möjlighet att komma på lördagen kan se utställningen den 22 oktober klockan 12-16, den 28 oktober klockan 11–15 eller den 29 oktober klockan 12–16 då det blir finissage. Välkomna!

Segern av Rudolph Tegner.

Augusti

Just nu jobbar jag intensivt med utställningen jag ska ha under Konstkväll Lund. Jag ställer ut hos Zimmerdahl, alldeles bakom Domkyrkan. Datumet för evenemanget är den 21 oktober. Ska bli kul!


I helgen tog jag ledigt och besökte Rudolph Tegners skulpturpark vid Dronningmölle i Danmark. Tegner, som levde mellan 1873 och 1950, lät anlägga ett museum, en stor park med egna verk och ett mausoleum där han ligger begravd. Kvaliteten på skulpturerna skiftar, men det är spännande att studera skulpturerna på nära håll och miljön är vacker. Besök!

Sankt Laurentius i tysk tappning.

Augusti

Senaste månaden har jag haft välbehövlig semester. På vägen hem stannade jag över natten i tyska Saarburg, alldeles intill Luxemburg. I denna vackra medeltidsstad hittade jag en gammal bekant utanför kyrkan – Sankt Laurentius. Där står han – diakonen som jag ägnat så mycket tid åt – i en annan konstnärs tolkning med grillgaller och allt. Det var trevligt att hälsa på honom.


Juli

Det ser ut som att jag kommer att ställa ut under Konstkväll Lund denna höst. Det ska bli kul! Jag återkommer med mer info så snart jag vet mer. Men först ska det bli skönt med semester.

Ny gospelkör på gång.

Juni

Efter att ha jobbat med en del beställningar som jag fick under påsken arbetar jag nu med fria skulpturer. Roligt! Dessutom har jag fått besked att min favoritlera ska börja säljas igen till hösten. Det gör mig glad.


Maj

Jag har haft lite lerpanik den sista tiden. En av mina favoritleror slutade plötsligt att säljas i Sverige. Jag köpte de sista partierna hos leverantören, men sedan en tid tillbaka har jag ingenting kvar. Nu letar jag efter en ersättningslera, vilket är väldigt tidskrävande. När jag ska provjobba med en lera så måste jag först göra en skulptur, sedan måste den torka några veckor och därefter brännas. Först då vet jag hur leran blir. Leror är väldigt olika och det tar tid att lära sig hur de fungerar. Dels handlar det om vilken färg man får efter bränning, dels handlar handlar det om mängden sand och chamotte som påverkar arbetsprocessen och strukturen. Detta är visserligen jobbigt, men motståndet föder också kreativitet. Vi får se vilken lera jag väljer till slut.

Årets affisch! Design av min man Christoffer Rehn.

April

Nu är det nedräkning. Affischen är klar, de flesta skulpturer är brända och snart är det dags att köra ut mina verk till gallerierna. Som vanligt inför stora utställningar är jag lite spänd, men jag vet att det brukar bli väldigt roligt när det väl är igång. Hoppas att vi ses!

Galleri 180 grader i Simrishamn, 14-16 april kl 10-18 och 17 april kl 10-15. Hammarlunda konststall. Jag kommer att vara på plats i Simrishamn.

Skulpturer på gång.

Mars

Påsken närmar sig med stormsteg och jag har fullt upp inför mina utställningar. I min ateljé står skulpturer i varierande stadier; vissa är påbörjade, andra är färdiga, somliga väntar på att brännas. I år ställer jag ut på två platser, dels på pop-up-galleriet Galleri 180 grader i Simrishamn, dels på Hammarlunda konststall, nära Flyinge. Jag kommer att vara på plats i Simrishamn alla dagar. Nej, nu måste jag jobba så att jag hinner med allt som ska göras.

"Kan själv" i motljus från min dagsljuslampa.

Februari

Grått, grått, grått. Jag börjar tröttna på den skånska vintern. Därför har jag köpt mig en dagsljuslampa. Jag har visserligen ett takfönster, men det hjälper inte när det ligger som en grå, våt yllefilt över himlen. Med mina nya lampa får jag in lite sol. Varde ljus!


Januari

Så var det ett nytt år. Efter att ha tagit ledigt under julen har det blivit dags att börja jobba igen. Jag har massor av idéer som jag vill ta tag i och dessutom har jag fått några roliga beställningar, så nu är det bara tiden som ska räcka till. Kul att komma igång igen.